Analiza contractului de privatizare de catre consilierii economici ai presedintelui s-ar putea finaliza in 3-4 saptamini. Presedintia cauta modul in care poate interveni asupra politicii de preturi a Petrom, in nivelul taxelor si al redeventelor. Finalizarea analizei dosarului de privatizare a celei mai mari companii romanesti, Petrom, ar putea sa dureze inca 3-4 saptamini, a declarat ieri consilierul de stat Bogdan Chiritoiu. Avind in vedere insa marimea contractului, Chiritoiu nu a exclus ca acest termen sa se prelungeasca.

Prin analizarea contractului de privatizare, reprezentantii institutiei prezidentiale au sustinut ca vor sa afle ce pirghii de control are statul in politica de preturi a OMV-Petrom. "Statul e actionar major, nu majoritar, si are un cuvint important de spus asupra acestei politici", a adaugat Chiritoiu. Mai mult, Presedintia vrea sa afle in ce masura contractul ofera posibilitatea statului roman sa creasca sau sa scada nivelul taxelor. Basescu a amenintat cu introducerea unei "taxe exceptionale", daca preturile la combustibili sint prea mari. Presedintele grupului OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, a declarat recent ca 48% din pretul carburantilor din Romania il reprezinta taxele.

Redeventele, in stand-by zece ani

Redeventele de care statul trebuie sa beneficieze de pe urma privatizarii Petrom nu pot fi modificate timp de zece ani, potrivit contractului de privatizare. "Ne asteptam sa creasca incasarile statului roman din moment ce creste pretul petrolului international, dar trebuie analizat in ce masura guvernul PSD a blocat aceasta optiune", a sustinut Chiritoiu.

DIP asteapta concluziile

Intrebat cum vede aceasta analiza prezidentiala, fostul sef al Ministerului Economiei si Comertului Dan Ioan Popescu a raspuns: "Lucrurile escaladeaza intr-o directie nu foarte corecta. Vom astepta finalul analizei sa vedem ce are de spus domnul Basescu". In privinta redeventelor, presedintele OMV a explicat ca acestea "nu sint sume fixe, dar au o anumita stabilitate. Deja au crescut de la 80 de milioane de dolari la 130 de milioane de dolari si vor continua aceasta tendinta".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.