Guvernul a modificat legislatia privind organizarea si functionarea sistemului de asigurari de sanatate si a inclus mai multe categorii de venituri pe lista surselor de finantare a bugetului sanatatii. Asadar, pensionarii care obtin venituri, altele decat pensiile, vor contribui la sistemul de sanatate prin achitarea contributiei de 6,5%. Aici se incadreaza veniturile din chirii, din dobanzi, din dividende, din drepturi de autor, din activitati independente, din premii.

Persoanele care obtin venituri doar din pensii beneficiaza de asigurarile de sanatate de stat fara plata contributiei. O alta categorie de persoane care va fi obligata sa achite contributia de sanatate este cea a romanilor care lucreaza in strainatate, dar au domiciliul si rezidenta in Romania. Astfel, pe perioada cat lucreaza in strainatate, sunt obligati, chiar daca platesc in tara in care obtin veniturile, sa plateasca si in Romania cota de 6,5% aplicata salariului minim brut pe tara.

"In majoritatea cazurilor, cei care lucreaza in strainatate reprezinta sursa de venit pentru o intreaga familie. Acea familie beneficiaza de sistemul de sanatate de stat, dar nu contribuie la aceasta pentru ca fie sunt someri, fie nu au nici un venit", ne-a declarat Augustus Costache, purtator de cuvant al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate. Legislatia insa nu prevede sanctiuni pentru cei care nu achita contributia de sanatate pe perioada in care lucreaza in strainatate.

"La un moment dat, se vor reasigura, si, atunci, conform legislatiei, vor fi obligati sa plateasca pentru perioada in care nu au platit", a spus Costache. Conform Ordonantei de Urgenta nr. 150/2002, persoanele care au obligatia de a se asigura si nu pot dovedi plata contributiei sunt obligate, pentru a dobandi calitatea de asigurat, sa achite contributia pentru perioada in care nu au platit. Cine sunt persoanele obligate a se asigura? Tot conform aceleasi ordonante, toti cetatenii romani cu domiciliul in tara.

"In cazul in care nu se incadreaza in nici o categorie de coasigurati - someri, intretinuti, beneficiari de venit minim garantat sau de alocatii de sprijin - legislatia spune ca pentru a primi ingrijiri medicale cetateanul va fi obligat la plata contributiei pentru ultimii trei ani, aplicabila la salariul minim brut pe tara. Ca urmare, daca nu a avut nici un fel de venit zece sau 20 de ani, va plati tot pentru ultimii trei ani, la fel ca si cel care nu a lucrat patru ani", spune oficialul CNAS. In cazul in care o persoana obtine venituri doar din exercitarea profesiilor liberale (avocati, notari, medici) sau din activitati independente, statul a stabilit o limita minima pentru care se va aplica contributia de sanatate, respectiv salariul minim brut pe tara lunar.

De asemenea, ultima modificare a legislatiei privind sistemul de asigurari de sanatate se refera la includerea veniturilor asimilate salariilor in categoria celor pentru care se achita contributia de sanatate. In aceasta categorie sunt inscrise veniturile din indemnizatiile primite pentru desfasurarea unei activitati de demnitate publica (parlamentari, primari, alesi locali), drepturile de solda lunara, primele, premiile si sporurile primite de personalul militar, sumele cuvenite administratorilor la companii nationale si la regiile autonome, sumele primite de reprezentantii in adunarea generala a actionarilor, in consiliul de administratie si in comisia de cenzori, precum si indemnizatia lunara a asociatului unic.


Despre autor:

Capital

Sursa: Capital


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.