Gruparea lui Furdui Iancu si Fulea ii terorizeaza pe oamenii de cultura din judetul Alba * Cei doi sunt sprijiniti de presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel * Cine nu este de acord cu initiativa lor de a baga banii publici in propriile buzunare este calcat in picioare * Ultima victima a mafiei muzicii populare din Alba este fostul director al Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, profesorul Cornel Petru Comsa.

Presa de specialitate scrie des despre castigurile fabuloase ale unor cantareti de muzica usoara sau de manele, dar rar se pomeneste despre averea si castigurile enorme ale interpretilor de muzica populara. Cu toate acestea, interpretii de muzica populara, de fiecare data cand au ocazia, se plang ce rau sunt platiti. Din aceasta categorie face parte Nicolae Furdui Iancu, care a fost ales pe listele Partidului National Liberal consilier judetean in judetul Alba si care pe langa indemnizatia de consilier si presedinte al Comisiei nr. 4 - Comisia de cultura, culte, invatamant sport si turism si alte venituri castiga anual jumatate de miliard de lei numai din activitati artistice.

Un alt interpret "amarat", tot din judetul Alba, este mai tanarul Ionut Fulea care a devenit un adevarat baron local al activitatii artistice. Fulea, membru marcant al Partidului Democrat din Sebes, castiga chiar mai mult decat Furdui. Pentru o cantare de jumatate de ora primeste, din bugetul consiliului judetean, in jur de 30 de milioane de lei. Mai are salariu ca director general al Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, primeste indemnizatii in calitate de consilier local al orasului Sebes si are o serie de venituri care nu au legatura cu activitatea politica si artistica.

Mai interesant este ca cei doi isi stabilesc singuri sumele care le incaseaza din bugetul consiliului judetean. Furdui, in calitate de presedinte al comisiei de specialitate este de acord cu sumele propuse de Fulea, iar Fulea le propune singur. Aceste decizii sunt nule de drept avand in vedere art. 53 din Regulamentul de organizare si functionare a Consiliului Judetean Alba, conform careia "nu poate lua parte la deliberarea si adoptarea hotararilor consilierul care, fie personal, fie prin sot, sotie, afini, sau rude pana la gradul al patrulea inclusiv, are un interes patrimonial in problema supusa dezbaterilor consiliului judetean".

Toate aceste ilegalitati sunt patronate de presedintele Consiliului Judetean Alba, Ion Dumitrel. Cei doi interpreti de muzica populara s-au organizat intr-o grupare de tip mafiot, care decide soarta banilor cheltuiti pe cultura din judetul Alba, iar pentru a-si obtine cele propuse il au de partea lor pe presedintele Consiliului Judetean. Celor trei nu le sta in cale nimeni, iar cine indrazneste sa se opuna este calcat in picioare si pana la urma dat afara din serviciu.

O victima a gruparii Dumitrel-Furdui-Fulea este fostul director al Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, profesorul Cornel Petru Comsa. Acesta a indraznit sa pomeneasca de scopul enuntat al Centrului si al Comisiei de cultura al Consiliului Judetean: cercetarea stadiului actual al traditiilor si al creatiei populare specifice fiecarei zone etnofolclorice a judetului, protejarea si tezaurizarea valorilor reprezentative ale creatiei populare, precum si coordonarea metodologica a activitatii asezamintelor culturale de nivel judetean, respectiv camine culturale, case de cultura, universitati populare, iar drept replica Dumitrel l-a terorizat luni in sir si in final l-a lasat si fara functie.

Razbunarea lui Dumitrel

Povestea lui Comsa este una tipica, de victima a unui grup mafiot. El lucreaza de mai bine de 30 de ani in cadrul Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, fiind organizatorul si sufletul conservarii si pastrarii obiceiurilor populare din judet. Dupa schimbarea regimului politic din 1989 au fost tot feluri de sicane care il vizau pe Comsa, oamenii lui Iliescu erau suspiciosi si nemultumiti ca Centrul nu "produce" bani pentru partid, pe vremea Conventiei Democratice era catalogat drept comunist, pe vremea PSD-lui s-au mai linistit lucrurile, iar la venirea la putere a Aliantei PD-PNL teroarea a ajuns la apogeu.

Comsa devine persona non grata, cel mai vehement atacator al lui Comsa fiind interpretul Ionut Fulea care si-a pus ochii pe scaunul lui Comsa. Fulea a avut un an, 2004, plin de ghinioane, el a candidat la functia de primar, dar nu a fost ales, nu a reusit sa obtina nici scaunul de viceprimar, a ramas doar consilier in consiliul local din orasul Sebes, asa ca a solicitat pe linia de partid sa mai primeasca ceva, drept premiu de consolare. Si a primit! Presedintele Consiliului Judetean, Ion Dumitrel, l-a sicanat pe Comsa pana cand acesta a cedat si a renuntat la postul detinut. A renuntat este impropriu zis.

Omul stresat si terorizat a acceptat un compromis, acela de a-si elibera scaunul in favoarea lui Fulea si sa fie numit in functia de adjunct al acestuia. Acest gest de disperare a survenit dupa ce i-a fost evaluata activitatea profesionala de catre Dumitrel, ilegal, cu note mult sub ce merita. Astfel, in cursul anului trecut in fruntea Consiliului Judetean au fost doi presedinti, cel al PSD-lui, Eugen Popa, si Teodor Atanasiu din partea Aliantei. Dupa numirea lui Atanasiu in functia de ministru al Apararii, functia de presedinte al Consiliului Judetean i-a revenit lui Ion Dumitrel, vicepresedinte pana in acel moment.

Totusi, fisa de evaluare al lui Comsa a fost completata de Dumitrel care nu a fost presedintele Consiliului Judetean pe perioada pe care s-a facut evaluarea. Pe Dumitrel acest lucru nici nu il interesa, el trebuia sa-l scoata din circuit pe Comsa pentru a-i oferi lui Fulea o functie. Dupa luni de zile de hartuire, Comsa cedeaza si este de acord sa ocupe o functie inferioara, numai sa fie lasat in pace. Li s-a taiat din salariu fara sa fie respectata legea, functionarii lui Dumitrel luand in calcul evaluarea ilegala al acestuia. Colac peste pupaza, nici actele nu au fost in stare sa completeze corect.

Astfel, in fisa de avaluare din data de 31 ianuarie a.c., desi obtine media generala "bine" indemnizatia de conducere in procente din salariul de baza este 50%. La doar trei zile dupa completarea fisei de evaluare, fara nici o explicatie indemnizatia de conducere este redusa, retroactiv de la 1 ianuarie a.c., la doar 5%, deci chiar pentru o perioada anterioara realizarii evaluarii. In data de 8 martie a.c. s-au emis doua dispozitii (nr. 212 si 213) semnate de Ion Dumitrel, conform carora Comsa are indemnizatia de conducere de 40% respectiv 50%. Ba mai mult, in lipsa fostului presedinte al Consiliului Judetean, Teodor Atanasiu, Ion Dumitrel a semnat anul trecut in data de 29 septembrie o marire de leafa pentru Comsa.

Urmeaza teroarea adevarata, toate institutiile care pot verifica ceva la Centrul judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale vin in inspectie. Angajatii Centrului sunt amenintati: "in puscarie va putrezesc oasele". Dumitrel este furios ca nu se gaseste nici o abatere in ograda lui Comsa si cere interventia politiei si a procurorilor, dar in zadar, Comsa si oamenii lui raman nepatati. In final, Comsa ajuns la sfarsitul rabdarii actioneaza in Justitie Consiliul Judetean si pe Dumitrel. Actiunea e pe rol.

Fulea numit ilegal

Dupa ce Comsa a fost scos din circuit, mafia muzicii populare a preluat controlul Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale, numindu-l pe Ionut Fulea in functia de presedinte fara a respecta legile in vigoare. Fulea mai este si consilier local in Sebes, iar detinerea in acelasi timp a celor doua functii este ilegala. Fulea, in momentul numirii sale in functia de director general al Centrului judetean pentru conservarea si promovarea culturii traditionale trebuia sa-si dea demisia din functia de consilier local.

Dar, pana la inchiderea editiei nu a facut-o. Dumitrel, de capul lui, l-a numit pe cantaretul Fulea, printr-o decizie, in functia de director general al Centrului, hotarare ce revine legilor in vigoare. Lipseste cu desavarsire hotararea consilierilor, desi conform Legii adminstratiei publice locale, art. 116, lit. m, presedintele Consiliului Judetean trebuia sa propuna atat revocarea din functie a lui Comsa, cat si numirea lui Fulea. In aceste conditii contribuabilul din Alba este pus in situatia sa plateasca cativa angajati ai adiminstratiei locale ca sa-si faca de cap cu banii publici. Pana la inchiderea editiei nu s-a sesizat nici o institutie abilitata pentru a obliga alesii din judetul Alba sa intre in legalitate.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.