Miron Cozma va afla astazi decizia luata de magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie in dosarul privind evenimentele din 1999, de la Costesti, in care acesta, impreuna cu cei cinci complici ai sai, este acuzat de subminarea puterii de stat. La termenul din data de 12 septembrie, magistratii Curtii Supreme au decis amanarea deciziei pentru astazi, avand in vedere complexitatea cauzei. Tot atunci Miron Cozma, impreuna cu Vasile Lupu, Ionel Ciontu, Constantin Cretan si Dorin Mihai Loij si-au sustinut nevinovatia atat in fata judecatorilor, cat si fata jurnalistilor. In plus, fostul lider sindical din Valea Jiului s-a declarat increzator in Justitia din Romania.

Palmaresul ortacului-sef

Fostul lider al ortacilor din Valea Jiului a fost inculpat, in ultimii 15 ani, in numeroase dosare penale, care au avut ca obiect de la agresiuni minore pana la subminarea puterii de stat. Fostul lider sindical al minerilor din Valea Jiului a fost acuzat de subminarea puterii de stat si condamnat la 18 ani de puscarie pentru mineriada din 1991. De asemenea, el a primit o condamnare definitiva, la sapte ani de inchisoare pentru mineriada din 17-18 februarie 1999 de la Stoenesti, sub acuzatiile de tulburare a linistii publice si de impotrivire la punerea in aplicare a unui mandat de executare a pedepsei.

"Luceafarul huilei" a parasit detentia in urma unui decret Prezidential emis si apoi revocat de fostul sef al statului, Ion Iliescu, la sfarsitul anului trecut. Unicul dosar in care Miron Cozma si cei cinci acoliti ai sai nu au primit o sentinta definitiva este cel referitor la evenimentele din anul 1999, de la Costesti, in care, initial, Curtea de Apel Bucuresti a decis condamnarea lui la zece ani de inchisoare, iar a celorlalti "colaboratori" ai ortacului-sef la cate cinci ani de detentie.

Sustinere din Franta

Pe parcursul derularii acestui proces, Cozma a fost sustinut de reprezentanti ai Confederatiei sindicale franceze "Force Ouvriere", precum si de un delegat al Confederatiei Generale a Muncii din sectorul minier si energetic. Acestia au organizat mitinguri prin care si-au exprimat sprijinul fata de fostul lider sindical, catalogand ca injust ceea ce i se intampla acestuia. Prezenti la termenul anterior, reprezentantii confederatiilor au declarat ca vor continua sa il sustina pe Miron Cozma pana cand acesta isi va recapata toate drepturile cetatenesti.

Daca Miron Cozma a gasit sustinere printre reprezentantii sindicatelor miniere din Franta, Asociatia Victimelor Mineriadelor din Romania cere arestarea imediata a acestuia. "Vom organiza astazi un miting de protest in fata Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in care vom cere arestarea imediata a teroristului Miron Cozma si a acolitilor acestuia".

Pe de alta parte, Asociatia Victimelor Mineriadelor a avut, la sfarsitul saptamanii trecute, o intrevedere cu ministrul Justitiei, Monica Macovei, in care i-a solicitat acesteia sa urgenteze solutionarea dosarelor mineriadelor. Presedintele Asociatiei, Viorel Ene, a declarat dupa intalnire, ca a solicitat implicarea ministrului Justitiei in solutionarea dosarului mineriadelor, si a precizat ca AVMR este nemultumita de activitatea echipei de procurori care au instrumentat cazul.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.