Pretul medicamentelor care se elibereaza fara reteta, gen aspirina, paracetamol, ibuprofen, ar putea sa creasca in perioada urmatoare. Decizia apartine farmacistilor si producatorilor de medicamente.

Nemultumiti ca Ministerul Sanatatii a scazut preturile cu pina la 11% la medicamentele compensate si gratuite, farmacistii si producatorii de medicamente contraataca. "Ministerul poate impune stabilirea unor preturi minime doar la medicamentele care sint compensate si gratuite, insa stabilirea preturilor pe piata asa-numitelor OTC-uri, fara prescriptie, nu poate fi ingradita", spune Ioan Uivarosi, vicepresedintele Colegiului Farmacistilor Bucuresti, care sustine ca farmacistii au numeroase conflicte cu bolnavi care cer "sa scada preturile la toate medicamentele, asa cum a spus ministrul", cu 11 procente.

Preturile pot creste si cu 50%

Farmacistii sustin ca scaderea preturilor la compensate si gratuite le aduce pierderi. "Scaderea pretului la medicamentele eliberate cu reteta genereaza pierderi farmaciilor care echivaleaza cu profitul pe doua luni de activitate. Decizia de marire a pretului la medicamentele care se elibereaza fara prescriptie medicala poate fi luata de fiecare farmacie in parte, nu se ia la nivel central.

Pina acum, adaosurile farmaciilor la aceste medicamente erau situate intre 20 si 30%. Se poate ajunge si la 50%", afirma vicepresedintele Colegiului Farmacistilor din Capitala, Ioan Uivarosi. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, afirma, la rindul lui, ca "piata este libera, nu o putem noi controla, insa nu cred ca este intelept sa creasca preturile, fiindca le scad profiturile". •


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.