Inundatiile de saptamana trecuta au ajuns motiv de disputa politica, bagand, si mai mult, zazania in Alianta.

Presedintele si premierul s-au contrat pe unde au apucat, dar au aparut, la sfarsitul saptamanii, in tandem la deja celebrul pod daramat de la Maracineni. Intre timp, PSD tipa in gura mare ca vrea declararea starii de urgenta din cauza prapadului facut de inundatii si impotenta autoritatilor de a gestiona situatia. Pe de alta parte, agitatia politicienilor a avut si un efect benefic pentru populatia sinistrata. Toate fortele armate, de la militari si jandarmi la ofiteri SPP si SRI, au fost mobilizate ca sa salveze oamenii si bunurile lor si sa scoata apa din case.

Interesant este faptul ca s-a apelat si la militarii care au luptat in Irak, ceea ce te duce cu gandul ca s-au cam epuizat fortele de interventie ale Romaniei. Si SUA au apelat la soldatii ce au luptat in Irak, pentru a interveni in New Orleans, dupa uraganul Katrina. Luptatorii nostri au avut de infruntat poduri rupte si gaini izolate in copaci. Premierul a facut un apel la populatie - destul de timid - prin care, politicos, solicita oamenilor afectati ca trebuie sa contribuie la indepartarea efectelor inundatiilor.

Nu au fost putine imaginile in care militarii scoteau namolul din curtile oamenilor, iar sinistratii stateau si priveau cum altii le fac curat in propriile ograzi. Conform ultimului bilant, inundatiile au provocat pagube in 310 localitati din 16 judete si municipiul Bucuresti, distrugand 101 case si inundand alte 2357 locuinte. Au decedat sase persoane, iar alte trei sunt date disparute.

Doi sefi pentru o criza

Romania inundata a avut parte, la sfarsitul saptamanii trecute, de o activitate asidua din partea autoritatilor de toate rangurile. Presedintele si permierul, intors vineri noaptea de la Bratislava, au condus impreuna o sedinta a Comitetului de criza. Si tot impreuna au vizitat podurile daramate de viituri. Prezenti impreuna la Maracineni, nu au cazut de acord cu privire la oportunitatea reconstruirii podurilor militare distruse, si de aceasta data, de apele crescute ale raului Buzau.

Au inspectat impreuna podul de la Bucov, judetul Prahova, care face legatura intre orasul Ploiesti si Buzau, si este distrus de marti. La Buftea, cei doi au cazut de acord: s-au declarat multumiti de masurile luate de autoritati si Jandarmerie si le-au recomandat locuitorilor sa nu intre in panica, pentru ca apele scad.

SRI si SPP la apa

Inundatiile produse in ultimele zile in zona de sud a tarii au condus la o situatie neasteptata pana acum: doua servicii de informatii, SRI si SPP, au fost solicitate sa trimita personal si tehnica din dotare pentru a se alatura efectivelor Ministerului Apararii Nationale si Ministerului Administratiei si Internelor pentru inlaturarea pagubelor si salvarea persoanelor ramase izolate. Colonelul Constantin Dobre, purtatorul de cuvant al SPP, ne-a declarart ca interventia personalului SPP s-a facut in urma solicitarilor primite de la Comitetul National pentru Situatii de Urgenta.

El a precizat ca s-a constituit un detasament format din 250 de cadre - ofiteri si subofiteri din structurile de protectie si paza, precum si din structura de interventie antiterorista - in masura sa actioneze la orice ora din zi si din noapte. Din detasament fac parte si 16 scafandri, cu 5 barci. SPP-istii au actionat in Ialomita, unde au evacuat populatia afectata, au transportat apa si alimente, au salvat un barbat ramas izolat intr-un tractor si au evacuat un calugar bolnav de la Manastirea Balaciu.

Combatanti in Irak la Movilita

Aproximativ 250 de militari, apartinand MApN, cu 40 de mijloace tehnice, au intervenit, incepand de vineri noaptea, pentru ajutorarea populatiei sinistrate si limitarea urmarilor inundatiilor in judetele Buzau, Constanta, Dambovita, Ialomita, Ilfov, Vrancea si in municipiul Bucuresti.

De asemenea, militari ai Batalionului 96 Geniu (recent intors din Irak) au intevenit in localitatea ialomiteana Movilita pentru degajarea, prin explozii controlate, a unor cai de evacuare a apei. In scopul prevenirii producerii unor noi pagube, 140 de militari din Regimentul 30 Garda si Protocol au actionat la Buftea pentru a ajuta localnicii la inaltarea unui dig de protectie pe malul lacului.

La solicitarea autoritatilor locale, Ministerul Apararii Nationale este pregatit sa intervina cu aproximativ 2000 de militari si echipamentele din dotare pentru salvarea oamenilor aflati in pericol, pentru sprijinirea executarii unor lucrari de indiguiri si pentru inlaturarea efectelor inundatiilor.

Apel catre localnici

Premierul Calin Popescu Tariceanu a lansat, ieri, un apel catre localnicii din zonele inundate sa renunte la atitudinea pasiva manifestata pana in prezent si sa sprijine actiunile autoritatilor si ale serviciilor de interventie, amintindu-le ca este in interesul lor sa isi protejeze casele si bunurile, informeaza Mediafax. "As vrea ca localnicii sa iasa din aceasta stare de pasivitate.

Ei nu trebuie sa priveasca cum autoritatile si fortele de interventie isi fac treaba, ci sa arate o solidaritate in astfel de situatii, deoarece, in fond, isi apara casele si bunurile. Este in interesul lor", a spus Tariceanu, care le-a cerut prefectilor sa ii mobilizeze pe localnici pentru astfel de actiuni.

Ialomita, cea mai periculoasa

Raul Ialomita a ramas cel mai periculos curs de apa. Rapoartele Ministerului Mediului indica in continuare o situatie critica pentru urmatoarele zile. Premierul a anuntat ca se asteapa ca apele cu debite mari sa inainteze spre Slobozia si, ulterior, spre Tandarei. Pentru a evita aparitia unor probleme care sa impiedice operatiunile de interventie, autoritatile vor amplasa generatoare de curent pe traseul Slobozia-Tandarei si vor apela atat la utilajele companiilor de stat, cat si ale celor private. Pe Valea Ialomitei au fost amplasate si masini amfibii militare, pentru interventii rapide, luandu-se in calcul si posibilitatea evacuarii localnicilor din Ialomita in caz de necesitate.

Lacul Techirghiol, protejat de apa de ploaie

Lacul Techirghiol a ajuns subiect de disputa intre Consiliul Judetean Constanta si Ministerul Mediului. Apele din zona localitatii Tuzla au inundat 57 de case pana la acoperis, iar apa era ieri la nivelul DN 39 Constanta-Mangalia. Autoritatile locale au solicitat cu insistenta spargerea digului dintre balta Tuzla si lacul Techirghiol, fapt ce ar permite scurgerea apelor din case in doar cateva ore in Techirghiol, precizeaza un comunicat al Consiliului Judetean.

Potrivit acestuia, echipamentele afectate pentru scoaterea apei din zona ar avea nevoie de 45 de zile fara ploi pentru indepartarea apei. Cererea Consiliului Judetean a fost respinsa de Ministerul Mediului. Marea problema in acest caz este ca lacul Techirghiol este declarat arie naturala protejata, de interes national, si orice lucrare trebuie avizata de Academia Romana.

In aceste conditii, ministrul Mediului s-a consultat cu reprezentantii Academiei, inclusiv cu presedintele Eugen Simion, stabilind de comun acord ca nu poate fi acceptata solutia ceruta de Consiliul Judetean, se arata intr-un comunicat al ministerului. Acest lucru ar conduce la modificarea severa a ecosistemului din lacul Techirghiol, ca urmare a volumului mare de apa dulce.

Pentru indepartarea apei s-a dispus utilizarea pompelor, numarul si capacitatea lor fiind marite ei, prin aducerea si altor echipamente. Intre timp, locuitorii celor 57 de case inundate au fost cazati in tabara de copii din Tuzla, iar autoritatile locale au aprobat alocarea a cate 500 mp de teren, in Tuzla, pentru construirea de noi case.

Opt drumuri nationale inchise

Potrivit Ministerului Transporturilor, ieri la pranz, pe opt drumuri nationale traficul rutier era intrerupt din cauza conditiilor meteo: DN1B (Ploiesti-Buzau), din cauza podului de la Bucov, DN1D (Albesti-Paleologu-Urziceni), din cauza apei de pe carosabil din dreptul localitatilor Barbulesti si Urziceni (judetul Ialomita), DN2 (Buzau-Rm.Sarat), din cauza ruperii celor doua poduri provizorii de la Maracineni, DN3 (Bucuresti-Lehliu), la Branesti (Ilfov) apa a inundat carosabilul, DN6 (Bucuresti-Alexandria), la Draganesti, DN73C (Curtea de Arges-Piatra) - intre Curtea de Arges si Tigveni (in judetul Arges) din cauza precipitatiilor s-a produs o alunecare de teren sub partea carosabila, cu adancime de 4 metri si latime de 1,5-2 metri, DN67 (Horezu-Rm. Valcea), intre Bunesti si Govora, in judetul Valcea, suprastructura podului a fost distrusa, DN73D (Mioveni-Suslanesti), probleme in dreptul localitatii Mioveni. Pentru toate aceste blocaje s-au creat rute ocolitoare. Pe alte aproape 20 de drumuri nationale se circula cu dificultate din cauza apei de pe carosabil, a bolovanilor sau a malului ramas dupa retragerea apelor.

PSD insista pentru starea de urgenta

PSD i-a cerut insistent, la sfarsitul acestei saptamani, presedintelui Traian Basescu sa convoace imediat CSAT si sa declare starea de urgenta ca raspuns la situatia creata in tara de inundatii. Totodata, partidul lui Mircea Geoana i-a invitat astazi pe toti liderii partidelor parlamentare, la Palatul Parlamentului, la o discutie in care se va urmari detasarea senatorilor si a deputatilor in teritoriu, in zonele inundate si prelungirea programului de lucru al celor doua Camere pana la ora 23.00. PSD este suparat si pe reactia Apa Nova, motiv pentru care va cere constituirea unei comisii de ancheta privind derularea contractului cu aceasta firma.

Dupa ce sambata, presedintele partidului, Mircea Geoana, l-a avertizat pe seful statului ca "se joaca cu vietile a mii de romani", ieri, purtatorul de cuvant al formatiunii pesediste, Cristian Diaconescu a explicat motivele pentru care trebuie decretata starea de urgenta: au fost pierderi de vieti omenesti, sanatatea oamenilor este in pericol si structurile de rezistenta ale cladirilor, scolilor, spitalelor, institutiilor au fost afectate de ploi. "Astfel se va putea debloca fondul de rezerva aflat la dispozitia Guvernului, vom putea primi ajutor financiar din afara si ar exista o comanda unica si unitara a operatiunilor de teren", a punctat Diaconescu.

PSD a mai anuntat ca ii invita astazi pe toti liderii partidelor parlamentare la o discutie pentru deblocarea situatiei din Parlament, avand in vedere criza cu care se confrunta in aceste zile intreaga tara. Geoana le va propune demnitarilor din judetele afectate de inundatii sa plece in teritoriu 2-3 zile pentru a fi alaturi de oameni si a le da o mana de ajutor, iar programul de lucru al Parlamentului sa fie prelungit in zilele urmatoare pana la ora 23.00, astfel incat sa fie recuperate orele de dezbateri.

Ponta vrea comisie parlamentara pentru Apa Nova

Pesedistii vor sa ceara si infiintarea unei comisii parlamentare de ancheta privind contractul incheiat cu societatea Apa Nova cu administratia Capitalei. Anuntul a fost facut de deputatul Victor Ponta, care a precizat ca va incerca sa demareze aceasta actiune chiar astazi. El a motivat solicitarea prin faptul ca in nici un alt oras mare din tara nu exista o situatie similara celei din Bucuresti, unde ploile abundente din ultimul timp au provocat o situatie "inacceptabila".

Deputatul PSD spera ca, prin aceasta comisie din ancheta, la care sa ia parte toate fortele politice din Parlament, sa se dea primarului general al Capitalei, Adriean Videanu si Guvernului "impulsul necesar" pentru a se stabili adevarul referitor la incheierea si derularea contractului cu Apa Nova si pentru a se rezolva aceasta problema a Bucurestiului.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.