Trupul neinsufletit al lui Vintila Corbul, decedat saptamana trecuta, in Franta, va fi adus in Bucuresti, marti seara, si va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu, dupa o slujba care va incepe la ora 12.00, a declarat publicistul George Stan

Trupul neinsufletit al lui Vintila Corbul, decedat saptamana trecuta, in Franta, va fi adus in Bucuresti, marti seara, si va fi inmormantat joi, la Cimitirul Bellu, dupa o slujba care va incepe la ora 12.00, a declarat publicistul George Stanca, editorul operelor scriitorului.

Potrivit lui George Stanca, cosciugul cu trupul lui Vintila Corbul va fi adus la Bucuresti marti seara, cu avionul. "El va fi depus miercuri, de la ora 10, la capela Cimitirului Civil Bellu, si joi, incepand cu ora 12, va incepe slujba pentru inmormantare", a spus Stanca, precizand ca scriitorul va fi ingropat in jurul orei 13.

Vintila Corbul va fi ingropat langa sotia sa, Ioana, care a murit in 1969. Adevarul Holding a cumparat, pentru scriitor, un loc de veci la cimitirul Bellu, stiind ca este grav bolnav.

Scriitorul Vintila Corbul a decedat, miercuri dimineata, la locuinta sa de langa Versailles, la varsta de 91 de ani. Grav bolnav, Vintila Corbul a fost internat, in ultimele luni, la o clinica din orasul francez Rocquencourt (in Yvelines, in apropiere de Versailles).

Vintila Corbul a urmat cursurile Facultatii de Drept si, in paralel, pe cele ale Facultatii de Litere si Filozofie - sectia Istorie, avandu-l profesor pe Gheorghe I. Bratianu.

La plecarea din tara, a lasat in urma o biblioteca de circa 10.000 de volume, reconstruind-o, ulterior, in Franta, apartamentul in care a locuit fiind tapetat cu rafturi pline de carti.

Primul roman scris de Vintila Corbul, pe cand avea 16 ani, este "Babel Palace". Atunci, scriitorul a fost considerat o noua stea a literaturii. "Babel Palace" a aparut intr-o singura editie, in anul 1939.

In 1966, Vintila Corbul a scris, in colaborare cu Eugen Burada, povestirea "Moarte si portocale la Palermo", aparuta in colectia Temerarii - Editura Tineretului, in doua fascicule a cate 80 de pagini. Datorita succesului, la insistentele editurii, autorii au continuat povestirea sub un nou titlu, "Cenusa si orhidee la New York". Era primul volum aparut sub semnaturile Vintila Corbul si Eugen Burada. Colaborarea dintre cei doi scriitori a durat 29 de ani.

Printre cele mai cunoscute carti ale lui Vintila Corbul se numara "Caderea Constantinopolelui" (volumele I si II), editata in limbile franceza, greaca si araba. Prin aceasta carte, Vintila Corbul a dat lovitura pe piata editoriala, fiind, in acelasi timp, cea mai bine vanduta carte din beletristica romaneasca, cu un prim tiraj de 192.000 de exemplare. In Franta, cartea a fost popularizata sub forma de teatru radiofonic.

"Asediul Romei" este un alt volum cunoscut al lui Vintila Corbul, romanul fiind scris in mai putin de un an.

In limba franceza i-au aparut: "La chute de Constantinople", in 1981, "Le grand jeu de Richard Sunderland-Beauclair", 1984, "Roxelane et Saliman", 1987 (impreuna cu Mircea Burada), "Tempete sur Byzance", 1981 etc.

Vintila Corbul a scris si scenariile filmelor regizate de Sergiu Nicolaescu - "Nea Marin Miliardar", "Revansa", "Un comisar acuza", "Duelul".

In 2004, a fost decorat cu Ordinul "Meritul Cultural" in grad de Ofiter. Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.