Clasa politica germana a intensificat apelurile la boicotarea telefoanelor mobile produse de compania Nokia, dupa ce aceasta a decis sa inchida o uzina din Germania, pentru a transfera activitatea in Romania, comenteaza AFP.

"In cee

Clasa politica germana a intensificat apelurile la boicotarea telefoanelor mobile produse de compania Nokia, dupa ce aceasta a decis sa inchida o uzina din Germania, pentru a transfera activitatea in Romania, comenteaza AFP.

"In ceea ce ma priveste, nu va mai exista nici un telefon mobil Nokia in casa mea", a declarat, sambata, presedintele Partidului Social-Democrat (SPD), Kurt Beck, reamintind ca in Germania exista "82 de milioane de consumatori".

Germania si-a exprimat nemultumirea dupa ce Nokia a anuntat marti, spre surpriza generala, ca va inchide, pana la jumatatea anului, uzina de la Bochum, situata in zona Ruhr. Decizia pune in pericol direct circa 2.300 de locuri de munca, amenintand indirect alte cateva mii, intr-o regiune aflata in plina restructurare si care inca mai are de suferit ca urmare a inchiderii minelor de carbune.

O manifestatie de proportii este programata pentru marti la Bochum, oras care a cunoscut deja, in octombrie 2004, un conflict social dur, dupa ce compania americana General Motors a decis sa isi inchida uzina Opel.

Ministrul-presedinte al landului, Juergen Ruettgers, a amenintat ca va cere companiei Nokia returnarea subventiilor primite pentru a se instala la Bochum, dar ideea sa nu pare a avea sanse de reusita. In aceste conditii, germanii imbratiseaza ideea boicotului.

Beck s-a alaturat sambata mai multor politicieni, atat de dreapta, cat si de stanga, care au cerut boicotarea telefoanelor mobile produse de compania finlandeza. Ministrul pentru Protectia Consumatorului, crestin-democratul Horst Seehofer, a declarat ca are in vedere un boicot la nivelul intregului minister.

Si cancelarul Angela Merkel a apreciat, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, ca acest boicot este "absolut de inteles", in timp ce ministrul social-democrat al Finantelor, Peer Steinbruek, a denuntat "capitalismul de caravana", care permite companiilor sa se mute din tara in tara.

Steinbruek considera ca salvarea uzinei de la Bochum este putin probabila. "Nu trebuie sa incurajam false sperante", a spus el.

Si reprezentantii salariatilor dau dovada de prudenta. Filiala locala a Confederatiei sindicatelor germane (DGB) a lansat joi un apel virulent in favoarea boicotului, dar si-a temperat ulterior discursul, in asteptarea unor negocieri sociale cu Nokia.

Mai multe ziare au subliniat ca apelurile la boicot - pe care le califica drept populiste - au fost facute cu o saptamana inaintea a doua scrutinuri regionale importante: cel din Hessa si cel din Saxonia Inferioara.

Lumea politica se prezinta drept avocat al oamenilor in fata monstrilor mondializarii, scrie Sueddeutsche Zeitung. "Este teatru? Evident, dar teatrul face parte din politica inca de la aparitia ei", adauga ziarul.

Institutul german pentru evaluarea marcilor apreciaza ca "pierderile pentru imaginea Nokia vor fi mai importante decat castigul realizat prin cresterea productivitatii", determinat de transferarea productiei. Directorul institutului, Michael Hartung, mizeaza pe o scadere de 10 - 15 la suta a cifrei de afaceri Nokia in Germania. Mediafax


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.