Scrutinul se anunta foarte strans si, conform ultimelor estimari, va fi necesar si un al doilea tur de scrutin, prevazut pentru data de 3 februarie, pentru a-i departaja pe cei doi favoriti - proeuropeanul Boris Tadici (Partidul Democrat - DS) si lid
Scrutinul se anunta foarte strans si, conform ultimelor estimari, va fi necesar si un al doilea tur de scrutin, prevazut pentru data de 3 februarie, pentru a-i departaja pe cei doi favoriti - proeuropeanul Boris Tadici (Partidul Democrat - DS) si liderul ultranationalist Tomislav Nikolici (Partidul Radical Sarb - SRS). Potrivit sondajelor, cei doi - care au fost rivali si la prezidentialele din 2004 - se afla aproape la egalitate, Nikolici fiind creditat cu 21 la suta din intentiile de vot, iar Tadici, cu 19 la suta. Participarea la vot, in general scazuta in Serbia, este estimata la maximum 50 la suta.
Candidatul Partidului Radical Sarb, Tomislav Nikolici, favorit in sondajele de dinaintea alegerilor prezindentiale de duminica, a acuzat Romania ca a colaborat cu NATO in timpul bombardarii tarii sale din 1999, transmite Mediafax. "Nu am fost precum Romania si Bulgaria, noi am stat pe poduri ca sa le aparam si am cantat cat cadeau bombele, sa nu uitam asta, poate cei tineri uita, noi care am trait acele vremuri, nu", a spus Nikolic in cadrul unei emisiuni la televiziunea Pink. Prin aceasta declaratie, el s-a referit la faptul ca, in timpul atacului din 1999 asupra Iugoslaviei, cele doua tari au permis Aliantei survolarea spatiului lor aerian.
Cu o ora mai devreme, la acelasi post de televiziune, presedintele in exercitiu Boris Tadici a luat apararea tarii noastre apreciind pozitia Bucurestiului fata de problema Kosovo.
"Mai multe tari ne sustin, Spania, Cipru, Romania. Presedintele Basescu, premierul Tariceanu au spus de mai multe ori ca nu vor recunoaste Kosovo, fiecare tara isi apara interesele si e normal sa fie asa - Romania are probleme cu maghiarii, Ciprul cu problemele cunoscute de acolo, Spania - de asemenea", a spus Tadici. Laudand progresele economiei sarbe din timpul mandatului sau, Tadici a declarat ca unul dintre motivele acestor cresteri este prezenta firmelor romanesti in Serbia. "Firmele vin la noi din Romania, deoarece ea a intrat in UE si cheltuielile salariale au crescut", a spus presedintele sarb, subliniind faptul ca in acest fel se creeaza noi locuri de munca, iar Serbia trebuie sa profite din plin de acest lucru.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.