Spre sfarsitul lunii iunie a anului trecut un puternic incendiu a izbucnit la groapa de gunoi de la Vidra, din apropierea Capitalei. Fumul emanat de uriasul incendiu putea fi vazut de la mai multi kilometri distanta. Intr-un comunicat transmis atunci
Spre sfarsitul lunii iunie a anului trecut un puternic incendiu a izbucnit la groapa de gunoi de la Vidra, din apropierea Capitalei. Fumul emanat de uriasul incendiu putea fi vazut de la mai multi kilometri distanta. Intr-un comunicat transmis atunci de oficialii Garzii Nationale de Mediu (GNM) se afirma ca "intrucat operatorul depozitului, societatea Eco Sud SRL, nu a instituit un sistem de automonitorizare tehnologica a depozitului, respectiv nu a intocmit un plan de prevenire a incendiilor pe depozit (...) comisarii GNM au sanctionat societatea cu amenda contraventionala in valoare de 8000 de lei".
In acelasi comunicat, oficialii Garzii de Mediu precizau ca groapa de gunoi de la Vidra nu indeplineste conditiile de functionare. Nicicum sa mai fie considerata si "ecologica", asa cum a categorisit-o Ministerul Mediului. Amenda, una extrem de mica pentru o societate precum Eco Sud, a fost singura sanctiune desi mediul a fost grav afectat. In mod normal, groapa de gunoi trebuia inchisa pana in momentul in care ea ar fi devenit cu adevarat ecologica. Nu s-a intamplat insa acest lucru. Mai grav, ea functioneaza in continuare in ciuda faptului ca locuitorii din zona cer inchiderea gropii sustinand ca gunoaiele si mirosurile pe care acestea le degaja le pun in pericol sanatatea. O posibila explicatie pentru aceasta situatie ar fi aceea ca firma Eco Sud SRL are actionari majoritari doua surori, Irena Marcu (fosta Ilie) si Elena Ilie. Iar ele sunt, la randul lor, partenere cu afaceristul Ninel Caval, cel care, potrivit surselor noastre, controleaza in realitate societatea. Ninel Caval este nimeni altul decat prietenul din copilarie al actualului primar general al Capitalei, Adriean Videanu. Intrebat de reporterii ZIUA daca are relatii de afaceri cu Ninel Caval, Videanu a evitat sa dea un raspuns transant, recunoscand totusi ca este prietenul sau, legatura dintre ei datand de pe vremea cand erau colegi de scoala in oraselul teleormanean Videle.
Paienjenis de firme
Relatiile de afaceri dintre surorile Ilie si prietenul lui Videanu, sunt vechi, trainice si mai au in comun, printre altele, si legaturile pe care cei trei le au cu mai multi cetateni italieni. O simpla radiografiere a firmelor si afacerilor celor trei personaje, cele doua surori Ilie si Ninel Caval, scoate la iveala un paienjenis de relatii ciudate dintre romani si italieni. Astfel, firma Eco Sud SRL are actionari majoritari pe Irena Marcu (fosta Ilie) si pe sora acesteia, Elena Ilie. Ambele detin 64 la suta din actiuni, restul procentelor din firma fiind detinute de o anume Cristina Georgescu (35%) si de Maria Andreea Iliescu (1%). In afara de groapa de gunoi de la Vidra, firma Eco Sud, a surorilor Ilie, mai detine si groapa de gunoi din localitatea doljeana Mofleni, de langa Craiova. De altfel, groapa a fost cedata firmei Eco Sud de catre firma Systema Ecologic SRL, al carei actionar majoritar, cu peste 80% din actiuni, este prietenul lui Videanu, Ninel Caval. Concret, in iunie 2005, Consiliul local Craiova se asociaza cu firma Systema Ecologic, aflata acum in dizolvare. La putin timp, Systema lui Caval incheie un protocol cu firma amicei sale Irena Marcu, prin care ii da in primire groapa de gunoi a Craiovei. De altfel, Systema avusese ca punct de lucru si groapa de la Vidra dar a renuntat la ea tot in favoarea firmei Eco Sud.
Basescu prezent la inaugurare
Caval si-a inceput afacerile cu gunoi la Vidra pe vremea primarului Viorel Lis, cand a fost semnat si contractul de concesiune pe 20 de ani cu una dintre firmele prietenului lui Videanu, Capitel Invest SA, societate acum dizolvata.
Pretul concesiunii a fost stabilit la 500 de milioane de lei, in 1999, dar banii nu au fost incasati. Trebuie spus aici ca membrii Consiliului Local Vidra nu si-au dat acceptul pentru functionarea gropii in localitatea lor, dar peste acest refuz s-a trecut cu usurinta, prin intermediul primarului de atunci al localitatii, Iulian Paun. Fostul prefect Dumitru Tataru a amenintat ca va ridica autorizatia de functionare a gropii, considerand ca terenul a fost abuziv inchiriat firmei lui Caval. Numai ca totul s-a musamalizat, iar in 2001 fostul primar general Traian Basescu a participat la inaugurarea gropii lui Caval. Doi ani mai tarziu, in 2003, seful Directiei de Sanatate Publica Bucuresti, dr. Dan Blendea, ii transmitea preotului paroh din comuna, Cristian Baroianu, decizia ca "depozitul de reziduuri solide functioneaza cu respectarea normelor igienico-sanitare". Cat de respectate sunt aceste norme stiu locuitorii din Vidra care se intoxica periodic din cauza mizeriilor din care scot bani amicii lui Videanu.
De altfel, mirosurile pestilentiale de la groapa patronata de Marcu si Caval ajung, nu de putine ori, pana chiar la locuitorii cartierul Berceni. Si oamenii din satul Sintesti, comuna Vidra, sunt ingroziti de duhoarea care vine de la groapa plina de mizerii, temandu-se pentru sanatatea lor si a copiilor lor. La Primaria Vidra exista un dosar voluminos al nenumaratelor plangeri catre autoritati prin care se solicita inchiderea depozitului. Nici uneia insa nu i s-a dat curs.
Bani din gunoaiele din Napoli
Dupa cum afirmam ceva mai devreme, printre partenerii lui Nicolae Ninel Caval se numara mai multi oameni de afaceri din Italia. Astfel, in firma de constructii AZ Global SRL, actionar este italianul Domenico Volturo, cu 42% din actiuni, alaturi de Ninel Caval, cu 42%, de sora Irenei Marcu, Elena Ilie, care detine si ea 8% din actiuni, si de firma Eco Sud SRL, care detine tot 8%.
Un alt italian, partener al Irenei Marcu, este Gualtiero Bosio, care controleaza firma de agricultura Consortiul Agroindustrial SRL, prin cele 51% din actiuni pe care le detine. In aceasta firma, Bosio ii are parteneri pe Irena Marcu, cu 26% din actiunile firmei, si pe un anume Constantin Bercaru, care detine si el 23% din actiuni. Acelasi Gualtiero Bosio este partener direct si cu Ninel Caval in firma de imobiliare C.I.B.I.T SRL. Aici, Bosio detine 50% din actiuni, iar amicul lui Videanu aproape 17% din actiuni. Prietenul lui Videanu a incercat de altfel sa profite, prin intermediul surorilor Marcu, de pe urma acestor relatii. Concret, Eco Sud a fost aproape de a incasa bani frumosi in urma crizei gunoaielor din Napoli, existand posibilitatea ca deseurile sa fie aduse in Romania si depozitate la goapa de gunoi de la Vidra. In prezent, stirea conform careia orasul Neapole, din sudul Italiei, se confrunta din nou cu o criza a gunoaielor, aduce iarasi in discutie posibilitatea ca acestea sa fie transportate in Romania.
"Nasii" din Palermo la "Ochiul boului"
Italienii sunt prezenti si la groapa de gunoi "ecologica" Glina unde se duc sute de tone de deseuri anual. Istoria firmei care administreaza halda porneste de la fostul presedinte al Consiliului Judetean Ilfov, Bebe Ivanovici. Acesta a avut ideea infiintarii unei societati care sa le ia banii celor care depoziteaza deseurile si, mai ales sa administreze cele 45 milioane de dolari care intrau in "Ochiul boului", asa cum este denumita groapa de Glina. Asa a aparut Ecorec SA, actionari fiind un anume Victor Dombrovschi, fostul prefect PSD de Ilfov, Dumitru Tataru, care avea si legaturi de afaceri cu Ecorec prin societatea sa, Contrasar SA, si alti doi actionari. Groapa de la Glina a fost stapanita cu acte de la actionarii romani, pana cand o familie de italieni din Palermo a cumparat pachetul majoritar de actiuni. Fratii Pileri, Giuseppe si Sergio, au achizitionat actiunile de la Ecorec prin firma SC Agenda 21 SRL. Singurul roman din vechiul actionariat care a ramas este fostul administrator al Ecorec, Victor Dombrovschi, care detine acum 15 la suta din procente. Surse din serviciile secrete sustin ca fratii Pileri ar fi cumparat firma Ecorec la indicatia unor "nasi" din Palermo, pentru a fi folosita in spalarea banilor. Un argument in acest sens ar putea fi numirea lui Pietro Capmodonico in functia de presedinte al firmei Ecorec. Capmodonico, nascut in 1935 la Palermo, este considerat drept unul dintre "supraveghetorii" prin care mafia din Palermo controleaza spalarea banilor negri in Romania.
Reteaua Pileri
Fratii Pileri "opereaza" de la "cartierul general" situat la sediul social al majoritatii firmelor pe care le detin, pe soseaua Tunari nr. 49. Reteaua infiintata cuprinde, cum spuneam, o multitudine de firme, constituite intr-o adevarata "suveica" menita a potoli zelul eventualilor curiosi. Astfel, Sergio Pileri detine 25 la suta din Bio Agri Est SRL care, la randul ei este in posesia a 50 la suta din SC Agentia Obiettivo Lavoro SRL. La randul ei, aceasta firma detine 40,2 la suta din Agenda 21 SRL care, cum spuneam, are 82 la suta din procentele firmei care detine groapa de gunoi Glina. Tot Sergio Pileri detine si restul de 50 la suta din SC Agentia Obiettivo Lavoro, proprietara a 40,2 la suta din Agenda 21 SRL. Sergio Pileri detine toate actiunile unei alte firme, Pilerius Company SRL, care controleaza 75 la suta din Bio Agri Est SRL, societate ce detine jumatate din aceeasi SC Agentia Obiettivo Lavoro, actionara cu 40,2 la suta din Agenda 21 SRL. El mai detine 33,3 la suta din firma 3I (Italia, Imobiliare, Investitii), actionara cu 1 la suta direct in Ecorec SA si 9,8 la suta in Agenda 21 SRL. Sergio Pileri este si presedintele consiliului de administratie al firmei Agenda 21, principalul actionar la Ecorec SA. Fratele sau mai mare, Giuseppe Pileri, detine si el 1 la suta din Ecorec SA, 33,3 la suta din 3I SRL si 9,8 la suta din Agenda 21 SRL. El este si vicepresedinte la Ecorec SA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.