Partidul "Patria-Moldova" de la Chisinau sustine necesitatea unei "Moldove Mari" de la Carpati la Nistru, in contextul unei dezbateri privind soarta Transnistriei, informeaza Rompres. Clasa politica de la Chisinau a fost inflamata de declaratiile
Partidul "Patria-Moldova" de la Chisinau sustine necesitatea unei "Moldove Mari" de la Carpati la Nistru, in contextul unei dezbateri privind soarta Transnistriei, informeaza Rompres. Clasa politica de la Chisinau a fost inflamata de declaratiile facute de politologul transnistrean Ilia Galinski, doctor in stiinte filosofice, directorul Institutului de istorie si drept de pe langa Universitatea de Stat din Tiraspol. Potrivit agentiei Regnum, Galinski a declarat ca "Republica Moldova nu are alta optiune decat sa accepte unirea cu Romania", in contextul in care "ziua recunoasterii Republicii Moldovenesti Nistrene se apropie din ce in ce mai mult".
Vicepresedintele partidului Patria-Moldova, Gheorghe Sima, a afirmat ca "independenta Republicii Moldova este pusa permanent sub semnul intrebarii de catre Bucuresti", comentand pentru Regnum declaratia aceluiasi politolog. Sima a mai spus ca Republica Moldova poate sa-si pastreze independenta doar daca va reveni la teritoriile ei dintotdeauna. "In contextul noii redesenari a granitelor in Europa, o asemenea evolutie este destul de reala, iar o Moldova de la Carpati la Marea Neagra ar putea exista ca subiect de sine statator si egal in drepturi. Mai ales ca, din punct de vedere istoric, Moldova a aparut cu mult inaintea Romaniei", considera vicepresedintele partidului rusofon Patria-Moldova. "Independenta Moldovei este privita la Bucuresti ca un nonsens. Moldovei ii este refuzat dreptul la o dezvoltare suverana, iar limba moldoveneasca este considerata un artefact si se mai spune ca poporul moldovean nu are nici cel mai mic drept la identitate nationala.
Cu participarea activa a fratilor romani, in Moldova s-a adancit ruptura religioasa, legiferata de autoritatile comuniste in 2002 la recomandarea insistenta a Consiliului Europei. Existenta pe acelasi teritoriu canonic a doua mitropolii ortodoxe ameninta sa degenereze intr-o acuta confruntare civila, in care ar putea fi atrasi sute de mii de credinciosi. Toate astea sunt sustinute in Romania la cel mai inalt nivel si nu sunt in nici un fel condamnate de cercurile politice europene", sustine Gheorghe Sima. (G.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.