Biserica a hotarat ca a doua zi dupa Botezul Domnului sa fie sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul. El este prorocul care L-a prevestit pe Mesia si s-a invrednicit nu doar sa il vada, dar si sa Il boteze.


Sfantul Ioan a iubit infranar
Biserica a hotarat ca a doua zi dupa Botezul Domnului sa fie sarbatorit Sfantul Ioan Botezatorul. El este prorocul care L-a prevestit pe Mesia si s-a invrednicit nu doar sa il vada, dar si sa Il boteze.


Sfantul Ioan a iubit infranarea si a trait o viata aspra, retras in pustiul Iordanului. Acolo a trait si a predicat tuturor pocainta. Le vorbea contemporanilor sai despre schimbarea vietii, intoarcerea la Dumnezeu si pregatirea de a se intalni cu Cel asteptat din vechime de fiii lui Israel, Mantuitorul lumii, Iisus. Le spunea oamenilor: "Pocaiti-va ca s-a apropiat Imparatia cerurilor" (Matei 3, 2).


INGER IN TRUP. Umbla imbracat in haina aspra, de par de camila, nu manca paine, nu bea vin sau bautura ametitoare si se hranea cu lacuste si miere salbatica. Era un adevarat inger in trup. Smerenia era una din marile lui calitati, fiind constient de rolul sau de Inaintemergator al Domnului si de felul botezului sau: "Eu va botez cu apa spre pocainta. Mesia va boteza cu Duh Sfant si cu foc, spre mantuire" (Matei 3,11). Pentru sfintenia vietii sale, a capatat o faima foarte mare, astfel incat multimile veneau la el sa-l intrebe daca nu cumva este chiar Mesia. El raspundea insa: "Nu sunt eu Hristos. Eu sunt glasul celui ce striga in pustie: Gatiti calea Domnului, drepte faceti cararile Lui. Sunt solul trimis sa gatesc calea inaintea Lui. Eu va botez cu apa, dar in mijlocul vostru sta Unul, pe care voi nu-L stiti. Care este mai mare decat mine si eu nu sunt vrednic sa-I dezleg cureaua incaltamintelor Lui. Si tocmai pentru aceasta am venit, botezand cu apa, ca El sa fie cunoscut in Israel" (Ioan 1,31).


CINSTIRE. Iisus L-a cinstit pe Ioan, marturisind despre el oamenilor: "Adevar va spun ca, intre cei nascuti din femeie, nu s-a sculat unul mai mare decat Ioan Botezatorul" (Matei 11, 7-11). Iisus S-a lasat botezat de Ioan in Iordan. Peste tot in relatarile sfintilor evanghelisti, Ioan este pentru Mantuitorul un martor al lui Dumnezeu. Dupa ce L-a botezat pe Domnul, Ioan a spus: "Am vazut Duhul pogorandu-se din cer ca un porumbel si a ramas peste El". In icoanele noastre, de-a dreapta si de-a stanga lui Iisus se afla Maica Domnului si Sfantul Ioan, aratandu-se sfintenia lor.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.