2007 a fost un an atipic
Maximul lichiditatii a fost de 358,12 milioane lei
Rasdaq a fost surpriza anuluiAnul acesta a fost unul atipic pentru Bursa de Valori Bucuresti, din punct de vedere al evolutiei. Spre deosebire de anii anteriori, in
2007 a fost un an atipic
Maximul lichiditatii a fost de 358,12 milioane lei
Rasdaq a fost surpriza anuluiAnul acesta a fost unul atipic pentru Bursa de Valori Bucuresti, din punct de vedere al evolutiei. Spre deosebire de anii anteriori, in 2007 corectiile si maximele au venit in cele mai neasteptate momente, demonstrand individualitatea BVB pe fondul corelarii emotionale cu pietele externe.
"Cred ca primul factor care a influentat anul 2007 a fost integrarea in UE, preturile incluzand deja din ianuarie acest eveniment pozitiv. Şi iata ca prima corectie apare chiar in prima luna a anului, fiind inceputul unui lung sir de evenimente ce nu se mai asemanau cu evolutiile bursiere ale ultimilor ani. Anul 2007 a adus maxime bursiere pe perioada verii, chiar atunci cand anii anteriori marcau minime, corectia vine la sfarsit de toamna dand peste cap inca o data previziunile facute.
Dar sa nu uitam sintagma "piata are intotdeauna dreptate" - o binecunoscuta vorba din piata; asadar, ceea ce numim "un an atipic" este poate doar o neasemanare cu anii anteriori, anul 2008 nascand deja intrebari legate de predictibilitatea sa", ne-a declarat Mihai Chisu, broker la IFB Finwest.SIF ocupa primele locuri ale topului valoricValoarea schimburilor Bursei de la Bucuresti a urcat la 13,8 miliarde lei, cu 39,5% mai mult decat in 2006. Capitalizarea pietei a crescut cu 17,2%, la 85,96 miliarde lei.
Valoarea medie zilnica a tranzactiilor cu actiuni in acest an a fost de 55,21 milioane lei, adica 16,6 milioane euro, in crestere cu 38,4% fata de anul anterior, cand lichiditatea medie a fost de numai 11, 2 milioane euro.
Cele mai multe tranzactii, ca valoare, au fost realizate cu actiunile SIF Oltenia, de peste 2 miliarde de lei, ceea ce reprezinta 15,11% din lichiditatea anuala a bursei. Pe locul 2 se afla actiunile SIF Moldova, cu schimburi de 1,8 miliarde lei, iar pe 3 cele ale societatii de investitii financiare Banat-Crisana, cu o lichiditate de 1,175 miliarde lei si 8,82% cota din piata. Indicele BET FI care arata evolutia societatilor de investitii a urcat anul acesta cu 24,8%, insa castigurile au fost diferentiate pe societatile de investitii.
SIF Transilvania si SIF Muntenia au fost cele care au ridicat practic indicele societatilor de investitii, pe SIF Banat Crisana si SIF Moldova cresterile fiind modeste, de sub 9%, si chiar 6,4% in cazul SIF Moldova. In cazul SIF3, scaderea de peste 22% reprezinta ajustarea produsa in urma dublarii capitalului social. SIF Oltenia a marcat in acest an o crestere asemanatoare cu cea a indicelui societatilor de investitii, de aproape 23%.Majorarea de capital a SIF3 a marcat evolutia pretuluiMihai Chisu considera segmentul financiar printre cele mai apreciate din acest an si au avut o evolutie relativ obisnuita, cu cateva mici diferente.
"Segmentul financiar a aratat si in acest an ca au fost cele mai lichide, apreciate si cautate companii. SIF-urile au evoluat relativ obisnuit ca amplitudine in 2007, cu doua lungi cicluri, ascendent si descendent. As remarca doua elemente ce au punctat diferente, anume majorarea de capital de la SIF3 si evolutia lor intre ianuarie-decembrie.
Incep cu majorarea SIF Transilvania intrucat a marcat decisiv evolutia acestui emitent, dar a si produs un lung sir de procese si intrebari, toate acestea punandu-si amprenta asupra pretului. Ceea ce nu s-a rezolvat in 2007 sper sa se definitiveze in 2008, iar noi, cu totii, sa extragem din acest eveniment experienta necesara pentru a nu il mai repeta. Al doilea element pe care doresc sa il aduc in discutie este maniera evolutiei ianuarie-decembrie a SIF-urilor. Pana nu de mult strategia buy & hold era cea mai intalnita si profitabila la acest gen de companii, dar nu si in acest an. Daca ai fi cumparat la inceputul lui ianuarie puteai considera cu ingrijorare in noiembrie-decembrie ca nu ai facut niciun profit, ba chiar ai si pierderi pe anumite companii. Cu toate acestea, amplitudinile inregistrate de acesti emitenti au fost de peste 65% pe parcursul anului, dovedind ca bursa romaneasca, pe anumite categorii de actiuni, va incepe sa puna la mai mare incercare aptitudinile investitorilor de a face mai multi bani prin marcarea profiturilor pe parcursul anului si rascumpararea acestor actiuni la preturi mai joase", ne-a explicat Chisu.Petrom a fost cea mai mare dezamagire a anuluiDupa SIF, in topul lichiditatii au urmat actiunile SIF Transilvania, BRD si Banca Transilvania. In ceea ce priveste indicii bursieri, BET a crescut in acest an cu 22,05%, BET-C cu 32,64%, iar ROTX cu 23,02%.
Valoarea companiilor listate la bursa a ajuns la finele acestui an la 24,6 miliarde de euro, cu 17,2% mai mare decat capitalizarea pietei de la sfarsitul anului 2006, cele mai importante companii fiind, din acest punct de vedere, Petrom, BRD, Alro Slatina si Banca Transilvania. In ceea ce priveste companiile din indicele BET, dezamagirea anului a fost Petrom, societatea cu cea mai mare capitalizare de pe bursa. Compania petroliera a inchis anul 2007 cu o pierdere de 12%. In comparatie, Rompetrol Rafinare a urcat cu peste 25,7%, cresterea fiind impulsionata de vanzarea la finele lunii august a 75% din Rompetrol NV catre KazMunaiGaz. Tranzactia prin care Dinu Patriciu a vandut pachetul majoritar al grupului a fost considerata afacerea anului.
Dintre titlurile lichide, castigatoarele anului au fost Broker Cluj si BRD, cu aprecieri de peste 50%. Societatea de brokeraj a avut o crestere spectaculoasa in 2007, impulsionata si de majorarile de capital realizate de societate. Fata de cotatia de inchidere din 2006, actiunile Broker au urcat cu peste 56%, fiind realizate 3 majorari de capital.
De asemenea, Impact, Biofarm si Banca Transilvania au realizat majorari de capital in acest an, ceea ce a dus la o crestere a valorii de piata a companiilor, in cazul Bancii Transilvania fiind de aproape 39%.Lichiditatea BVB a atins noi maximeRecordul anual al lichiditatii s-a inregistrat pe 8 iunie 2007, valoarea schimburilor Bursei de Valori Bucuresti (BVB) urcand pana la 358,12 milioane lei (109,62 milioane euro), ca urmare a doua tranzactii speciale cu actiunile Kandia Excelent.
In aceasta sedinta a fost vandut pachetul majoritar al companiei Kandia Excelent pentru suma de 326,45 milioane lei (99,22 milioane euro) la un pret de 2,90 lei pe actiune, cu 14,71% sub cotatia inregistrata in sedinta anterioara.
A doua lichiditate a anului, de 290,17 milioane lei (82,52 milioane euro), a fost realizata pe 11 decembrie, cand a avut loc tranzactia propriu-zisa din cadrul ofertei publice primare de vanzare de actiuni Transgaz. Astfel, s-au vandut 706.430 actiuni Transgaz (TGN) pe transa mare, in valoare de 135,58 milioane lei, si 470.954 actiuni TGN pe transa mica, in valoare de 90,38 milioane lei.
Ultima sedinta bursiera din 2007 a adus a cincea lichiditate a anului pe sectiunea de actiuni, de 146,46 milioane lei (41,96 milioane euro), pe fondul unor schimburi mari cu titlurile SIF, Petrom si BRD, care au captat 62% din rulajul bursei. Schimburile din 12 iulie si cele de vineri, 21 decembrie, au generat practic cele mai mari lichiditati ale anului, daca exceptam tranzactiile speciale.Chisu: Rasdaq a fost principalul catalizator in cresterea profiturilorValoarea schimburilor incheiate in acest an pe piata Rasdaq s-a ridicat la 4,25 miliarde lei (1,21 miliarde euro), de cinci ori mai mult decat in anul 2006, iar capitalizarea pietei a urcat de 2,3 ori, la 24,41 miliarde lei. Compania Prospectiuni Bucuresti (PRSN) are cea mai mare capitalizare din piata, de 847,82 milioane lei, iar conducerea societatii a demarat la sfarsitul acestui an, procedurile pentru trecerea la una din categoriile BVB. "Marea surpriza a anului 2007 si cred ca principalul catalizator in cresterea profiturilor a fost piata Rasdaq. Cine a mizat pe astfel de companii in 2007 sunt convins ca a avut cel mai mult de castigat. Cresterile au fost spectaculoase, multe companii dublandu-si, triplandu-si preturile, in anumite cazuri chiar mult mai mult de atat. De ce s-a intamplat asa? De ce acum? Pe de o parte cred ca a fost generat de lipsa companiilor listate la cota bursei si nevoia banilor de a fi plasati in companii bune, piata Rasdaq oferind in acest sens companii extrem de bune ca indicatori financiari. Şi iata ca astfel de societati s-au detasat capatand o lichiditate sporita si notorietate in mediul lor de afaceri (Abalact, Dafora, Condmag, Prefab, Prospectiuni)", ne-a mai explicat Mihai Chisu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.