Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a parasit definitiv Penitenciarul Rahova ieri-dimineata, dupa ce a executat zece ani de inchisoare, ultima pedeapsa primita in urma mineriadelor, pentru care a fost judecat si condamnat.
Fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, a parasit definitiv Penitenciarul Rahova ieri-dimineata, dupa ce a executat zece ani de inchisoare, ultima pedeapsa primita in urma mineriadelor, pentru care a fost judecat si condamnat.

A avut mai multe incercari de a obtine eliberarea conditionata inainte de termen, dar i-au esuat. Ieri insa Miron Cozma si-a incheiat ispasirea intregii pedepse pe care o mai avea de executat (zece ani), dupa gratierea din 2004 primita din partea fostului sef al tarii si dupa contopirea pedepselor de 18 ani inchisoare pentru mineriada din 1991 - soldata cu caderea Guvernului Roman, si zece ani pentru cea din 1999, de la Costesti.


VORBE SUB CERUL LIBER. "S-ar parea ca ma simt bine. Ce nu te omora te face mai puternic", a spus Cozma in primele momente de libertate. El a tinut sa aduca in atentia jurnalistilor prezenti la eliberarea sa din Penitenciarul Rahova "cateva lucruri foarte importante". "Am facut zece ani de puscarie, pentru ca mi-am facut datoria de lider de sindicat. Intr-o tara europeana e aproape incredibil ca in puscarie inca mai sunt lideri de sindicat care fac puscarie nevinovati, doar pentru ca si-au facut datoria", a spus fostul lider al lampasilor. "Am avut curajul sa infrunt politicienii corupti din aceasta tara si sa lupt pentru drepturile celor multi care muncesc cinstit in aceasta tara. S-ar parea ca acesti politicieni corupti au reusit in aceasta perioada de zece ani o performanta as putea spune trista pentru Romania _ sa devina cea mai corupta tara din Europa. Si, credeti-ma, vin din puscarie. Nu stiu nici un politician corupt in puscarie", a declarat Cozma. Fostul lider al minerilor din Valea Jiului a precizat ca nu se simte frustrat pentru cei zece ani petrecuti dupa gratii, ci se simte chiar mai puternic. "Daca ei cred ca m-au invins se insala. Si cum am spus-o si mai demult, spiritul lui Miron Cozma nu poate fi legat, pentru ca e spiritul poporului roman adevarat, care munceste si stie sa lupte pentru o cauza dreapta si daca cred politicienii acestia corupti ca ne pot infrange, se insala", si-a incheiat Cozma declaratia de presa.


LA TIMISOARA. Miron Cozma si-a imbratisat apoi aparatorul, avocatul Adrian Roseti, s-a urcat intr-un autoturism Peugeot si a plecat spre Timisoara, dupa o oprire la o vila in Voluntari cu prietena lui. El va locui in casa fiului sau, Daniel, situata intr-un cartier de lux, unde intentioneaza sa-si petreaca si Sarbatorile de iarna. Fratele sau, Tiberiu, a precizat ca Miron Cozma nu are de gand sa paraseasca Romania, desi el "nu va refuza invitatiile venite din strainatate". Cozma are interdictie de a intra in Bucuresti si in Petrosani vreme de cinci ani, fiindu-i interzise si unele drepturi civile timp de sapte ani. El va contesta insa la instanta aceste masuri.
'


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.