Din cauza intarzierii platilor contractuale de catre mai multe unitati de stat, aproximativ 20.000 de intreprinderi mici si mijlocii au dat faliment in 2006.


Institutiile de stat din Romania nu respecta contractele semnate chiar de e
Din cauza intarzierii platilor contractuale de catre mai multe unitati de stat, aproximativ 20.000 de intreprinderi mici si mijlocii au dat faliment in 2006.


Institutiile de stat din Romania nu respecta contractele semnate chiar de ele. Potrivit lui Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii, in 2006, circa 20.000 de intreprinderi mici si mijlocii au ajuns in faliment, deoarece unitatile de stat cu care aveau contracte nu au respectat prevederile contractuale si au intarziat platile. Respectivele plati trebuiau facute pentru serviciile prestate sau bunurile livrate. Printre unitatile de stat incriminate se afla universitati, scoli, inchisori. Nicolescu a precizat ca la cele 20.000 de IMM-uri ce au ajuns la faliment din cauza intarzierii platilor din partea unor unitati de stat se mai adauga alte 10.000, care au avut aceeasi soarta din cauza altor intreprinderi mici si mijlocii. "Numarul de 30.000 este cu atat mai important cu cat 30.000 este sporul de intreprinderi mici si mijlocii pentru anul 2006", a completat Nicolescu, afirmand ca numarul micilor intreprinderi ar fi fost mult mai mare daca institutiile de stat isi respectau obligatiile. "Anul trecut IMM-urile au angajat inca 150.000 de oameni, in timp ce marile intreprinderi au concediat 80.000", a mai spus Nicolescu.


PROBLEME. Dar acestea nu sunt singurele semne de intrebare ridicate de micii intreprinzatori. Nicolescu a mai precizat ca exista patru prioritati ale Consiliului pentru IMM-uri. Primul vizeaza respectarea de catre Guvern a promisiunilor facute in 2004, si anume de a aloca 0,4% din Produsul Intern Brut pentru micile intreprinderi in bugetul de pe 2008. Consiliul a mai propus si un proiect de lege pentru cresterea transparentei in procesul de autorizare a IMM-urilor. O alta situatie descrisa este existenta a peste 40 de situatii in care se solicita "avize duble", adica acelasi aviz sau autorizatie, dar cerut de mai multe ori de catre diferite institutii. Urmatoarele doua prioritati sunt parteneriate public-private pentru pregatirea accesarii de fonduri europene, dar si reactualizarea de catre ministerul pentru IMM-uri a strategiei sale referitoare la acestea.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.