Ieri, intreaga crestinatate l-a praznuit pe fiul lui Iona din Betsaida Galileei, adica pe Andrei, cel dintai ucenic chemat la apostolie de catre Mantuitorul Iisus Hristos. Pentru noi romanii insa sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei are o incarcatur
Ieri, intreaga crestinatate l-a praznuit pe fiul lui Iona din Betsaida Galileei, adica pe Andrei, cel dintai ucenic chemat la apostolie de catre Mantuitorul Iisus Hristos. Pentru noi romanii insa sarbatoarea Sfantului Apostol Andrei are o incarcatura spirituala si emotionala deosebita, avand in vedere faptul ca lui ii datoram existenta noastra crestina. El este cel care a adus cuvantul Evengheliei lui Hristos aici, pe pamanturile dacilor de la Istru. Din acel moment, petrecut cu doua milenii in urma, intreaga noastra viata s-a schimbat fundamental.

Prezenta apostolului lui Hristos in teritoriile noastre este atestata istoric si probata de o sumedenie de elemente folclorice, traditii si obiceiuri in adancul carora descoperim fapte si elemente de predica protocrestina savarsite de apostolul lupilor, cum l-am mai numit pe Andrei cu alte prilejuri. Iar mai presus de toate, prezenta lui este confirmata de existenta unei Biserici bine organizate, care functioneaza neintrerupt pe aceste pamanturi inca din primele secole crestine, si de numarul mare de martiri ale caror moaste au fost descoperite la noi.

Praznicul Sfantului Apostol Andrei a fost c instit ieri cu slujbe frumoase in toate bisericile din tara, dar mai ales la Pestera din Dobrogea care ii poarta numele, la Manastirea Dervent, unde au fost martirizati patru dintre ucenii sai, si la Galati, zona in care puzderia de traditii si obiceiuri probeaza trecerea lui prin aceasta parte de lume. Astazi vom incerca insa sa prezentam cateva aspecte mai putin cunoscute legate de Sfantul Apostol Andrei.

Andrei, martirizat pentru ca a fost iscoada dacica ?
Se cunoaste faptul ca Apostolul Andrei a facut cel putin patru calatorii misionare. Intr-una dintre ele a ajuns si in nordul Marii Negre, coborand apoi spre vestul Pontului Euxin, atingand astfel Scythia Minor, adica Dobrogea noastra. Apoi s-a indreptat spre Bizant, prin Macedonia si Tesalia, ajungand la Patras, in cetatea Ahaia, unde a fost rastignit pe o cruce in forma literei X.Exista surse, fara a putea fi insa serios probate, care sustin ca martirizarea sa ar fi fost cauzata si de suspiciunea ca ar fi fost iscoada a dacilor.

Apostolul, vegheat de spiritul Lupului Alb
La noi, numele apostolului Andrei este indisolubil legat de lupi. Unii cercetatori cred ca lupul era chiar un simbol al sanctuarelor Daciei.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.