Richard Cummings, directorul Serviciului de Securitate la postul de radio Europa Libera intre 1980 si 1995, a acordat in exclusivitate un interviu pentru Jurnalul National si Antena 3.
Cummings face dezvaluiri despre crimele Securitatii la post
Richard Cummings, directorul Serviciului de Securitate la postul de radio Europa Libera intre 1980 si 1995, a acordat in exclusivitate un interviu pentru Jurnalul National si Antena 3.
Cummings face dezvaluiri despre crimele Securitatii la postul de radio din München, vorbeste despre agenta Baltazar a Securitatii, despre "Radu", despre cum Securitatea urmarea redactorii Europei Libere intr-un restaurant romanesc din capitala Bavariei. Dar si despre agentii Securitatii de la postul din Gradina Englezeasca din München.


Jurnalul National: Exista dovezi concrete privind implicarea Securitatii in crimele si atentatele de la Radio Europa Libera?Richard Cummings: Exista multe dovezi, da! Guvernul Romaniei a pus la dispozitia procurorilor germani multe dovezi in cazul atentatelor de la Radio Europa Libera (REL) din februarie 1981. Eram directorul Securitatii de la REL cand a avut loc atentatul si am vazut multe dovezi care implicau Securitatea si pe Carlos impreuna cu grupul lui.


Se confirma in cazul bombei de la Radio Europa Libera implicarea unor diplomati romani la acea vreme la post in Germania Federala in acel atentat?Nu pot confirma, nu am observat vreo legatura, ce am vazut in documentele oficiale ale procesului de la Berlin este ca nu exista o legatura directa cu Ambasada Romaniei. Pare sa fie o operatiune a lui Carlos singur, care a fost planuita in Budapesta, persoanele implicate au fost in Bucuresti, inainte de atentat, si documentele contin informatii in romana si mai exact planul atentatului. Insa cum a ajuns acel document la Carlos nu a fost stabilit niciodata, nu s-a dovedit cum a primit documentul. Carlos tinea legatura cu persoana lui de contact din Bucuresti, pe nume Andrei, si cei doi s-au intalnit in Praga si in Bucuresti, dar nu este nici o legatura intre cei patru-cinci diplomati cu atentatele.


Atunci care au fost conexiunilea€¦Scuzati-ma ca va intrerup. Insa ce am vazut au fost planurile care stabileau un al doilea atentat asupra aceleiasi cladiri, si acesta clar are legatura si cu implicarea celor cinci diplomati.


Care au fost activitatile celor cinci diplomati romani expulzati in 1984 in relatia cu Radio Europa Libera?Exista o organizatie numita C428 in cadrul Securitatii, o organizatie militara, care planuia sa mai bombardeze radioul inca o data si in cel putin in doua ocazii diferite sau poate mai multe, agentii acestei organizatii au fost vazuti cum supravegheau cladirea radioului, facand poze, pregatind atentatul. Atentatul nu a mai avut loc probabil pentru ca, dupa cel din februarie 1981, am intarit atat de mult paza incat al doilea atentat nu a mai fost posibil. Asa ca, in 1984, oameni care lucrau la Ambasada Romaniei au fugit impreuna cu documentul in Vest, document care era planul atentatului ce ar fi trebuit sa aiba loc in 1984.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.