Intermediarii sunt singurii care ar putea creste pretulProducatorii nu vor ridica pretul carnii de porc in perioada Sarbatorilor de iarna, dar nu este exclusa o dublare sau chiar o triplare a preturilor pana la sfarsitul anului 2008 daca sectorul nu
Intermediarii sunt singurii care ar putea creste pretulProducatorii nu vor ridica pretul carnii de porc in perioada Sarbatorilor de iarna, dar nu este exclusa o dublare sau chiar o triplare a preturilor pana la sfarsitul anului 2008 daca sectorul nu va mai fi subventionat, a declarat ieri Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc.
"Pretul carnii de porc se va mentine sau va avea o majorare nesemnificativa de Sarbatori. Ma refer aici la pretul nostru de la unitate. Intre noi si consumatori mai exista si alti operatori", a spus Caruz.
Potrivit reprezentantilor patronatului, o eventuala scumpire a carnii de porc in perioada urmatoare nu va fi determinata de majorarea preturilor practicate de crescatori, ci de intermediari.
"Noi, desi am scazut pretul de la 5,28 lei la 5,07 lei pe kilogram, nu am observat aceeasi modificare si la consumator. Pretul a ramas la fel sau a crescut.
Preturile nu se fixeaza in general de producator, intre noi si consumator exista intermediari, hipermarketurile", a spus Caruz.
Patronatul a explicat ca pretul la carnea de porc practicat de crescatori a scazut in ultimul an.
Astfel, fata de 6,34 de lei pe kilogram in luna septembrie a anului trecut, pretul a fost de 5,28 lei pe kilogram in luna septembrie a acestui an, iar in prezent este de 5,07 lei pe kilogram.Oferta, mult prea mare decat cererea de pe piataCrescatorii nu pot aplica insa scumpiri, chiar daca pretul din prezent este redus in raport cu nivelul costurilor, iar fermele lucreaza in pierdere.
Ei au explicat ca nu pot majora preturile, pentru ca acestea sunt stabilite in functie de cerere si oferta, iar cererea a ramas constanta, in timp ce oferta a crescut, ca urmare a inmultirii numarului taierilor de porci, dupa ce seceta a scumpit furajele.
O posibila scumpire ar putea avea loc la jumatatea anului viitor, dar ar putea fi impiedicata de continuarea subventionarii sectorului.
"Daca Guvernul va continua sa ne sprijine cu acelasi procent din costuri, vom supravietui, altfel la anul, pe timpul asta, s-ar putea ca pretul sa se dubleze sau tripleze", a mai pus Caruz.
In ceea ce priveste importurile, acestea reprezinta 20% din volumul de carne de porc consumat in Romania in acest an.
Caruz a mai spus ca importul de carne de porc pentru industrie reprezinta 45% din necesarul de pe piata fata de 70% procent vehiculat de procesatori. "S-a tot spus ca productia noastra nu este de calitate, ceea ce nu este adevarat. In prezent, 93,4% din porci sunt de clasa superioara, iar carnea este savuroasa", a mentionat Caruz.
Reprezentantii patronatului estimeaza ca in acest an vor fi sacrificati 200.000 de porci pentru industrie si 3,5 milioane in gospodariile populatiei.Ministrul agriculturii Dacian Ciolos va solicita oficial Comisiei Europene aplicarea sistemului lohn, care ar permite exportul de preparate din carne de porc realizate cu carne din import dupa consultari cu producatorii de carne de porc si cu procesatorii, informeaza NewsIn.
"Am discutat saptamana trecuta cu comisarul european pentru sanatate si siguranta alimentara Markos Kyprianou despre aplicarea sistemului lohn si despre conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca Romania pentru a primi dreptul de a exporta", a spus Ciolos. Oficialul a precizat ca vor exista consultari cu reprezentantii patronatelor procesatorilor si producatorilor, inainte ca Romania sa solicite oficial aplicarea sistemului lohn. Introducerea sistemului lohn, prin care Romania ar primi dreptul de a exporta preparate din carne de porc realizate cu materie prima din import ii multumeste pe procesatori, in schimb producatorii de carne de porc cred ca aceasta masura ar falimenta sectorul."Daca se accepta lohn-ul, fabricile care doresc sa exporte nu vor mai cumpara carne de porc de pe piata interna, producatorii nu vor mai putea vinde si sectorul se va distruge", a declarat joi presedintele Patronatul Roman al Carnii de Porc, Gheorghe Caruz.
Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat recent pentru NewsIn, ca introducerea sistemului lohn nu va afecta piata carnii de porc din Romania, deoarece productia interna acopera doar 30 % din necesarul industriei de profil.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.