Regizorul american Brian de Palma si-a lansat pe piata ultimul sau film, "Redacted", un fals documentar asupra razboiului din Irak care l-a implicat intr-o confruntare acerba cu casa sa de productie pentru cenzurarea unor imagini. Cu acest nou fil
Regizorul american Brian de Palma si-a lansat pe piata ultimul sau film, "Redacted", un fals documentar asupra razboiului din Irak care l-a implicat intr-o confruntare acerba cu casa sa de productie pentru cenzurarea unor imagini. Cu acest nou film al sau, crud, violent si dedicat jocului vizual, Brian de Palma (Nueva Jersey, 1940) s-a lansat de mult in inima controverselor. "Redacted", a carei premiera este asteptata la sfarsitul saptamanii in Spania, se adauga polemicii liste de titluri precum - The Untouchable, Carrie, sau Scarface - ale acestui regizor iesit din tipare, coleg de generatie cu Scorsese, Coppola si Spielberg.
Complet relaxat in scaunul sau, De Palma, incaltat cu pantofi de sport, pantaloni si tricou, in contrazicere totala cu rigorile modei, il primeste pe corespondentul ziarului El Pais intr-un hotel din New York. Nu este insa bine dispus. De mai multe saptamani este implicat intr-o disputa cu Magnolia Pictures, casa de productie a filmului "Redacted", pentru presupusa cenzurare a unor imagini care prezinta violarea si asasinarea unei fetite de 14 ani si macelarirea familiei sale de un grup de soldati americani in timpul invaziei Irakului. Filmul, care prezinta cruzimea unui razboi pe care programele de stiri le arata intr-o lumina aurie, se incheie cu imagini reale ale victimelor, carora casa de productie le-a blurat fetele in pofida opozitiei lui De Palma. In ajunul interviului, regizorul a primit o oferta de transare a disputei, platindu-i casei cinci milioane de dolari, cat a costat filmul. Pentru a intelege surprinzatoarea propunere, cu privire la care regizorul s-a limitat sa spuna ca nu are acesti bani, "vom vedea cum se vor termina toate astea" trebuie sa mergem inapoi in timp.
Semnaturile mortilor
Mai concret, doi ani. "Casa de productie mi-a oferit 5 milioane pentru a filma ceea ce doresc pe video sau pe inalta definitie <<HD>>. A fost atunci cand am citit despre soldatii care au violat o copila irakiana si mi-am amintit de filmul meu despre Vietnam, <<Casualties of war>> (care nareaza o poveste bazata tot pe o istorie reala). M-a speriat sa ma gandesc ca acest episod s-ar putea repeta si am inceput sa cercetez si sa caut blog-uri ale soldatilor din Irak, filmele lor video si asa a luat nastere Redacted", explica autorul filmul laureat cu Leul de Aur pentru cel mai bun regizor la Festivalul Filmului de la Venetia. Contrar deja razboiului din Irak si politicii presedintelui George W. Bush, nu i-a pasat ca filmul se va transforma intr-o reflectie asupra invaziei din Irak si a consecintelor sale. "Doream sa filmez un documentar folosind imagini reale, dar casa de productie punea tot timpul piedici. De aceea am sfarsit prin a face un fals documentar. Dar s-au amestecat si in continutul sau. Magnolia Pictures stia ca pozele cu care se incheie filmul erau reale, aveam permisul fotografilor, iar acum au iesit in fata spunand ca aveam nevoie si de autorizatia celor morti. De cand victimele semneaza permise?" Brian de Palma considera fundamental sa-si prezinte victimele. "Razboiul din Irak ar putea fi oprit, daca ar fi aratati zilnic mortii. Cu Vietnam s-a intamplat acest lucru". Nu conteaza ca au trecut trei decenii si ca suprasaturarea imaginilor secolului al XXI-lea nu este capabila sa aiba acelasi efect pe care il provoca prezentarea unei singure imagini in anii '70.
Cenzura peste tot
"In SUA violenta nu se vede decat in fictiune. La programele de stiri nu exista morti, violenta este prezentata cu picatura. Ne este vandut razboiul care nu are nici o legatura cu realitatea, iar oamenii sunt lasati sa pluteasca in sferele inalte, fara sa fie coborati cu picioarele pe pamant. De aceea, fotografiile de la Abu-Graib au socat in asemenea masura. Este si motivul pentru care pozele trebuie aratate asa cum sunt", spune el. In mod curios in "Redacted", spre deosebire de alte filme ale sale, violenta nu este excesiv de sangeroasa, dar este <<palpabila>> la fiecare miscare a camerei si in fiecare dialog. Prin urmare, mult mai accentuata decat ceea ce se vede la telejurnale si suficient pentru ca aripa cea mai conservatoare din SUA sa vorbeasca de "indrazneala antipatriota". Comentatorul ultraconservator Bill O'Reilly a cerut boicotarea filmului si a lansat un apel la organizarea de proteste in fata salilor de cinema in sprijinul trupelor. "Acest om rau si filmul sau defaimator vor avea un efect foarte clar. Inchipuiti-va milioanele de musulmani care vor vedea cu ochii plini de ura cum niste soldati americani violeaza o irakianca. Daca doar unul singur se arunca in lupta, vina va fi a lui Brian de Palma", a spus el la postul de televiziune Canal Fox. Pe regizor aceste comentarii, repetate in forurile conservatoare, nu il sperie. "Stiam ca orice reprezentare negativa a razboiului din Irak va fi criticata. Eu ma limitez doar sa arat cum soldatii au filmat singuri aceste imagini difuzate apoi pe Internet. Ceea ce nu a aparut insa in presa pentru ca aceasta este mult prea <<igienizata>> pentru a prezenta lucruri aparute on-line", conchide el. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.