Romag a livrat Nuclearelectrica inca 71,45 tone apa greaOficialii Nuclearelectrica au anuntat, ieri, ca putin dupa miezul noptii de marti spre miercuri Unitatea 2 de la Cernavoda a fost oprita "ca urmare a unui semnal fals de declansare, in timpul ef
Romag a livrat Nuclearelectrica inca 71,45 tone apa greaOficialii Nuclearelectrica au anuntat, ieri, ca putin dupa miezul noptii de marti spre miercuri Unitatea 2 de la Cernavoda a fost oprita "ca urmare a unui semnal fals de declansare, in timpul efectuarii unui test periodic de verificare a functionarii 'Sistemului de oprire rapida nr. 1 (SDS1)>> a reactorului". Precizand, ca si saptamana trecuta, ca nu au existat emisii sau deversari periculoase in urma "otravirii" cu xenon a reactorului, Nuclearelectrica subliniaza ca "evenimentul a fost raportat catre CNCAN (Comisia Nationala pentru Controlul Activitatilor Nucleare), astazi, 14 noiembrie".
Reconectarea la SEN este prevazuta pentru astazi, dupa ora 19,00.
Tot Nuclearelectrica anunta ieri ca va primi de la Romag-Prod inca o transa de apa grea din cantitatea necesara reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda, pentru care statul va plati aproximativ 30 milioane de euro.
Pana luna trecuta, Romag a livrat 130 tone de apa grea dintre cele 1.100 tone necesare punerii in functiune si functionarii pe toata durata de viata a reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda.
Cele doua unitati urmeaza sa fie construite de o societate mixta formata din Nuclearelectrica si cei sase investitori selectati deja, negocierea conditiilor de asociere in "compania de proiect" urmand sa aiba loc pana la sfarsitul acestei luni.
Daca se respecta graficul stabilit prin HG 643/2007, lucrarile de constructie vor incepe in 2008, punerea in functiune a Unitatilor 3 si 4 fiind prevazuta pentru 2014, respectiv 2015.
Dupa finalizarea constructiei celor doua reactoare, centrala de la Cernavoda va asigura 25-28% din capacitatea sistemului energetic national.
In ceea ce priveste ROMAG - Prod, potrivit directorului sau general, Cornel Ghita, aceasta are cu putin peste 1.500 de angajati si o cifra de afaceri de 278 milioane lei (echivalentul a 82,5 milioane euro).
Instalatiile din cadrul sucursalei ROMAG-Prod produc cea mai pura apa grea de uz nuclear din lume, de concentratii izotopice 99,90 - 99,99%, la o capacitate optima de 180 de tone pe an, ceea ce a dus la posibilitatea exportarii unor importante cantitati.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.