Comisia de Regulament a Senatului a stabilit ieri ca senatorilor nu li se poate taia din indemnizatia lunara daca chiulesc de la dezbaterile parlamentare. In regulamentul Camerei Deputatilor exista, in schimb, o astfel de prevedere. Chiar daca acest
Comisia de Regulament a Senatului a stabilit ieri ca senatorilor nu li se poate taia din indemnizatia lunara daca chiulesc de la dezbaterile parlamentare. In regulamentul Camerei Deputatilor exista, in schimb, o astfel de prevedere. Chiar daca acest tip de sanctiune nu prea este pus in aplicare, iar liderii de grup semneaza "ca primarul" toate absentele parlamentarilor, de remarcat este incrancenarea cu care senatorii isi apara cei 4.000 de lei, cat este salariul lunar. In cadrul dezbaterilor de ieri, cel mai vehement a fost senatorul UDMR Eckstein Kovacs, cel care este si presedintele Comisiei juridice. "Dreptul la indemnizatie este de neatins. Indemnizatia este o forma de retribuire a muncii", ne-a declarat senatorul UDMR. Intrebat insa de ce trebuie retribuita o zi de chiul, Eckstein Kovacs a raspuns ca salariul este o suma globala, acordata pentru o luna de munca, iar munca de senator nu se rezuma numai la sedintele din Parlament. In plus, presedintele Comisiei juridice a adaugat ca daca cineva ii va taia din salariu, se va adresa justitiei si sigur va avea castig de cauza.
„Domnul Eckstein are dreptate. Indemnizatia este data, indiferent daca nu vine omul o zi intreaga in Senat, e in toata legislatia. Restul drepturilor, discutam, dar asupra indemnizatiei nu putem”, a spus la randul sau senatorul PC Gavrila Vasilescu. Singurii care au sutinut pedepsirea chiulului cu taierea din toate drepturile materiale, inclusiv indemnizatia, au fost reprezentantii PSD, Doru Ioan Taracila si Şerban Nicolae. In final s-a decis ca, in cazul absentei nemotivate, senatorilor sa li se opreasca din diurna, banii pentru hotel sau transport.Senatorii, mai avantajati decat deputatiiDeputatii, in schimb, pot fi sanctionati cu oprirea din salariu, daca au absente nemotivate.
Potrivit art. 51 din Regulamentul Camerei Deputatilor, "in caz de absenta nejustificata de la lucrarile comisiei, deputatului i se retine din indemnizatia lunara, pentru fiecare zi de absenta, o suma de bani ce reprezinta a 21-a parte din indemnizatia lunara, la care se adauga diurna de deplasare". Aceeasi sanctiune este prevazuta si pentru absenta nemotivata de la sedintele din plen, potrivit art.141.
Eckstein Kovacs considera insa ca aceste discrepante intre parlamentari reprezinta "o diferenta de viziune, de opinie" intre cele doua foruri legislative. "Ar trebui gasita o solutie comuna, insa eu nu ma bag in treburile Camerei", a precizat presedintele comisiei juridice din Senat. De amintit este si faptul ca regulamentul Senatului adoptat in iunie 1990 cuprindea prevederi mult mai drastice pentru chiulangii. "In caz de absenta nemotivata la 3 sedinte consecutive ale comisiei, senatorului in cauza i se reduce indemnizatia cu pana la 1/4 pe o luna, iar daca absentele continua, comisia apreciaza asupra altor sanctiuni", prevedea art. 29 din documentul amintit. De asemenea, regulamentul sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor prevede ca "deputatului sau senatorului care nu isi poate motiva absenta i se retine din indemnizatia lunara o suma de bani corespunzatoare unei zile de lucru in plen".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.