Ministerul Agriculturii a transmis, joi, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgard
Ministerul Agriculturii a transmis, joi, Comisiei Europene scrisoarea privind progresele din activitatea Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura, CE urmand sa analizeze documentul si sa decida daca aplica sau nu Romaniei clauza de salvgardare. Scrisoarea face referire la remedierea problemelor din activitatea APIA si asigura CE ca Romania nu va acorda platile din fonduri UE pana cand nu va fi finalizat controlul in teren al datelor declarate de agricultori in cereri.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat ca scrisoarea transmisa al Bruxelles va putea fi facuta publica numai daca oficialii CE accepta aceasta procedura. "Cred in continuare ca nu va fi aplicata clauza de salvgardare", a spus Tariceanu, care a vizitat, ieri, expozitia internationala de echipamente si produse din domeniul agriculturii, zootehniei si industriei alimentare - Indagra. "Pana miercuri, cand discut cu comisarul, mi se pare normal si onest sa nu dau mai multe detalii. Sa nu aveti insa impresia ca odata cu scrisoarea s-au rezolvat toate problemele si ne putem culca pe o ureche. Pentru mine, obiectivul principal este sa ne terminam treaba si sa facem platile catre fermieri", a spus Dacian Ciolos, ministrul Agriculturii.
Comisia Europeana a avertizat Romania ca ar putea aplica clauza de salvgardare in domeniul agriculturii si a acordat un termen de o luna, pana vineri, 9 noiembrie, pentru rezolvarea problemelor. Aplicarea clauzei presupune reducerea cu 25% a fondurilor alocate de UE pentru subventiile agricultorilor romani in acest an, adica 110 milioane euro.
Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a sistat primirea cererilor pentru subventiile sub forma de bonuri valorice, pentru insamantarea culturilor de toamna, cu zece zile inainte de termenul limita, stabilit initial pentru 15 noiembrie, din cauza numarului mic de solicitanti. Mai multi fermieri s-au plans, ieri, la Indagra, ministrului Agriculturii Dacian Ciolos, pentru ca cererile lor pentru subventii nu au fost primite, desi au incercat sa le depuna mai devreme de 15 noiembrie, termenul limita.
Ministrul a explicat ca primirea cererilor a fost sistata mai devreme, intrucat numarul solicitantilor era redus si nu justifica mobilizarea angajatilor Agentiei de Plati si Interventie in Agricultura (APIA) in aceasta activitate. El a mai spus ca perioada optima de insamantare a culturilor de toamna oricum a trecut. Ministerul Agriculturii a stabilit initial ca cererile sa fie depuse pana la 15 octombrie, termen prelungit apoi cu o luna, la cererea agriculturilor.
Subventie de oaie
Subventia acordata crescatorilor de ovine in acest an a fost majorata de la 25 de lei la 35 de lei pe cap de animal, a mai spus ministrul Agriculturii. "Subventia a fost majorata de la 25 la 35 de lei pe cap de animal, iar conditiile de acordare au ramas aceleasi", a afirmat Ciolos, prezent la Indagra. Initial, oierii trebuiau sa primeasca 35 de lei pentru fiecare animal, ministerul reducand subventia la 25 de lei/animal. In prima zi a Indagra, oierii i-au solicitat sprijinul ministrului, ca ieri, in urma unei intalniri cu oficialii ministerului, subventia sa revina la valoarea initiala.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.