A sosit cea mai noua superputere mondiala. Restul lumii contempla incetinirea cresterii economice si chiar recesiunea. Nu si Beijingul, comenteaza The Independent. China va face din 2008 anul in care isi va confirma statutul de colos global, dominand
A sosit cea mai noua superputere mondiala. Restul lumii contempla incetinirea cresterii economice si chiar recesiunea. Nu si Beijingul, comenteaza The Independent. China va face din 2008 anul in care isi va confirma statutul de colos global, dominand pietele internationale, pe fondul unui consum intern fara precedent, si facand parada in ochii unei lumi curioase cu niste Jocuri Olimpice stralucitoare de 20 de miliarde de dolari. Cea mai numeroasa populatie din lume, scrie The Independent, va marca urmatoarele 12 luni cu o petrecere care va confirma transformarea ei, in doar trei decenii, din cea mai saraca tara a secolului 20, in cea de-a treia economie a Globului, in cel mai mare si mai poluant consumator, si in ...camera motoarelor pentru cresterea economica.

Dupa ce a prevazut pentru 2007, alegerea lui Sarkozy si criza creditelor ipotecare, Financial Times anticipeaza un 2008 dominat de Statele Unite, China si Rusia, cu un Iran inofensiv, petrol in jur de 100 de dolari pe baril, si dominatie pentru Google. Cu trei zile inaintea primului test electoral din Iowa, Financial Times mizeaza pe victoria probabila a lui Hillary Clinton, care va castiga si prezidentialele, pe fondul lipsei de popularitate a actualei administratii republicane. Lui Nicolas Sarkozy, expertii Financial Times ii prevad un an dificil. Reformarea legislatiei rigide a muncii, a sistemului de invatamant, dar si situatia din suburbii au potential exploziv.

In Rusia, comenteaza Financial Times, Putin va beneficia, dupa alegerea lui Dmitri Mededev la presedintie, de o schimbare de Constitutie, din partea Parlamentului dominat de partidul sau, Rusia Unita. Puterea va fi transferata de la presedinte la premier, dar Putin nu va deveni in nici un caz un dictator.

Pentru The Guardian, evenimentele previzibile pentru 2008 sunt : alegerile din Statele Unite, Jocurile Olimpice de la Beijing, incetinirea ritmului economiei americane si riscul unei recesiuni. In plus, contributia masiva a Chinei la cresterea economica la nivel mondial. La capitolul speculatii si surprize, The Guardian mentioneaza o China care va castiga cele mai multe medalii de aur la Jocurile Olimpice, si ascensiunea unei femei la postul de presedinte, in premiera in Statele Unite.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.