Libocor: BNR ar trebui sa realinieze dobanda-cheie la realitatile economice
"Ineficienta politicii fiscale in mix este mai mult decat vizibila"Pentru a reduce inflatia fara a avea costuri mari pentru sterilizare sau fara sa aprecieze semnificati
Libocor: BNR ar trebui sa realinieze dobanda-cheie la realitatile economice
"Ineficienta politicii fiscale in mix este mai mult decat vizibila"Pentru a reduce inflatia fara a avea costuri mari pentru sterilizare sau fara sa aprecieze semnificativ leul si, implicit, sa deterioreze balanta de plati, Banca Nationala a Romaniei nu va mai putea face fata singura prin aplicarea politicii monetare. De aceea este necesara o revizuire a participarii politicii fiscale la mixul de politici economice, a declarat ieri economistul sef al BRD- Groupe Societe Generale, Florian Libocor. "Ineficienta politicii fiscale in mix este mai mult decat vizibila. In ultimii trei ani, mixul de politici economice a fost deteriorat, iar aportul politicii fiscale a fost foarte mult diminuat. Am putut observa o politica fiscala condusa eronat. Un exemplu este practica excedentului bugetar pana in ultima luna a anului si apoi trecerea pe deficit", a declarat Libocor.Analistii BRD estimeaza pentru 2007 o inflatie de 6,2%Totodata, economistul sef al BRD spune ca miscarea bancii centrale de a reduce de patru ori consecutiv dobanda de politica monetara este una eronata si ca o parte din derapajul inflationist cu care ne confruntam in momentul actual este explicat de aceasta cvadrupla taiere de dobanda. "Banca centrala a gresit si ar trebui sa se urmareasca realinierea dobanzii de politica monetara la realitatile economice", a spus Libocor. Acesta a aratat ca BNR a redus in acest an dobanda-cheie cu 175 puncte de baza, desi inflatia nu coborase decat cu 110 puncte, iar acum aceasta a revenit in urcare cu 200 puncte, de unde reiese o realiniere a dobanzii de politica monetara la un nivel de 8%. Pentru finele acestui an, analistii BRD si-au revizuit in crestere estimarile asupra inflatiei de la un nivel de 4,5% la 6,2%. "Daca la inceputul anului estimam un nivel al inflatiei pe 2007 de 4,5%, acum am devenit si mai pesimisti, si nu numai ca nu vom atinge tinta, dar aceasta va depasi si intervalul tintit si se va situa in jurul valorii de 6,2%", a explicat economistul. In plus, acesta mai spune ca aceasta evolutie a preturilor este cifric explicabila pe fondul problemelor din agricultura, desi acest segment problematic isi gasea partial acoperire prin importuri mai ieftine bazate pe aprecierea leului, dar statisticile INS contrazic aceasta ipoteza. "Actualul cos de inflatie este eronat sau partial eronat si ar trebui sa fie regandit", a mai spus Libocor.
Desi tinta pentru acest an este ratata, Libocor spune ca BNR va trebui sa reactioneze, intrucat presiunile inflationiste vor persista, iar mecanismul de transmisie al unei astfel de masuri se intinde pe sase luni. Pentru 2008, prognoza BRD indica o rata a inflatiei de 4,7%, apropiata de limita superioara a bandei de variatie de un punct fata de tinta 3,8% stabilita de BNR. Analistii prognozeaza, de asemenea, o inflatie de 4,2% in 2009 si de 3,5% in 2010.Un euro ar putea costa 3,2 lei la finele anuluiIn ceea ce priveste evolutia raportului leu/euro, Libocor spune ca, desi vor mai exista anumite corectii, moneda nationala isi va mentine trendul de apreciere, avand in vedere fluxurile de capital si expectatiile asupra procesului de convergenta a economiei romanesti. Pentru finele acestui an, Libocor estimeaza un curs de 3,2 lei/euro. De asemenea, economistul sef al BRD vede un curs de 3,15 lei/euro la sfarsitul anului viitor si de 3,10 lei/euro in 2009. El nu exclude nici atingerea unui raport de 3 lei/euro, chiar mai devreme de 2010.Deficitul de cont curent se va adanci pana la 18,8% din PIB in 2010In contextul unui ritm de crestere anuala a exporturilor cu aproximativ 15% si a importurilor cu 20%, deficitul balantei de plati s-ar putea adanci pana in 2010 la 32 miliarde euro, echivalentul a 18,8% din produsul intern brut, a mai spus Libocor. Prognoza realizata de analistii BRD- Groupe Societe Generale indica un nivel al deficitului de cont curent de 14,1% din PIB in 2007, 15,6% din PIB in 2008, 17% din PIB in 2009 si un maxim de 18,8% in 2010. Anul trecut, deficitul de cont curent s-a plasat la 10,3% din PIB. Balanta contului curent este influentata in primul rand de balanta comerciala, pentru ca celelalte componente au o pondere mai redusa in cazul Romaniei. "Balanta comerciala sufera de un dezechilibru cronic si va ramane astfel pentru cel putin inca zece ani, desi ar putea sa se tempereze dupa adoptarea monedei europene", a explicat Libocor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.