Cartel Alfa acuza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ca nu-si exercita obligatiile legale de supraveghere si control al activitatii sistemului de pensii private si cere, printr-o scrisoare deschisa, presedintilor Senatului
Cartel Alfa acuza Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) ca nu-si exercita obligatiile legale de supraveghere si control al activitatii sistemului de pensii private si cere, printr-o scrisoare deschisa, presedintilor Senatului si Camerei Deputatilor sa controleze activitatea acesteia.
Organizatia sindicala reclama, cu aceasta ocazie, mai multe ilegalitati care se produc in sistem si pe care CSSPP nu le sesizeaza. Astfel, Cartel Alfa reaminteste practica mai multor administratori de fonduri private de pensii, care isi atrag clientii oferindu-le bani. "CNS Cartel Alfa a sesizat CSSPP, in repetate randuri, cu privire la faptul ca exista operatori de administrare de fonduri de pensii care ofera bani contra semnaturilor de inscriere. Intrebarea noastra este de ce CSSPP nu ia masurile legale necesare impotriva acestor practici?", se arata in scrisoarea deschisa.
Totodata, sindicatele sunt ingrijorate si de faptul ca, desi alegerea unui fond privat de pensii a inceput de mai bine de o luna, CSSPP nu deruleaza inca o campanie de informare a cetatenilor, care inca sunt confuzi si nu pot alege un fond de pensii in cunostinta de cauza. "Mai mult decat atat, recent, Comisia de Supraveghere a facut recomandari cu privire la reducerea perioadei de aderare la fondurile de pensii private, ceea ce, coroborat cu lipsa de informare a publicului asupra sistemului, diminueaza si mai mult sansele lucratorilor de a-si putea exercita dreptul de a alege, in deplina cunostinta de cauza, operatorul de pensii private", mai sustine Cartel Alfa. O alta situatie adusa in discutie de sindicate este si prezentarea, pe companii, a situatiei cu numarul de persoane care s-au inscris deja la fonduri private de pensii pe care o considera ilegala in cele patru luni in care oamenii trebuie sa se inscrie. "Este inadmisibil ca tocmai CSSPP, care ar trebui sa aiba o pozitie echidistanta si de supraveghere, comite acte de natura sa influenteze alegerea cetatenilor si chiar sa determine concurenta neloiala", se mai arata in scrisoarea Cartelului.
Sanctiuni ale CSSPP
In replica, CSSPP a anutat ca a retras avizul unui numar de 41 de agenti de marketing ai ING Fond de Pensii, la solicitarea companiei de administrare, fiind depistate fraude la semnarea contractelor. Totodata, CSSPP a dispus radierea din registrul agentilor de marketing si inscrierea acestora in baza de date cu persoane care au interdictie de a mai desfasura activitati de marketing la fondul de pensii administrat privat. "Cei 41 de agenti de marketing, colaboratori ai ING Fond de Pensii, au intreprins o serie de actiuni, definite de lege ca fraude, asa cum a reiesit din analiza efectuata asupra primelor doua raportari bilunare transmise la CSSPP", se precizeaza intr-un comunicat al Comisiei. Prevederile legale in domeniu incalcate de cei 41 de agenti de marketing sunt falsificarea actelor de aderare, obtinerea semnaturii participantului sub presiune, oferirea unor parti din comisioanele aferente activitatii de marketing, semnaturi obtinute prin intermediar sau care nu sunt ale viitorilor participanti, permisiunea semnarii actelor de aderare de catre participanti in prezenta unor terte persoane, neautorizate in acest sens. In acelasi timp, administratorul, constatand ca faptele acestora au constituit infractiuni, a reziliat contractele de mandat cu aceste persoane, sesizand totodata si organele de cercetare penala". ING Fond de Pensii este unul din cei 18 administratori autorizati sa activeze pe segmentul pensiilor private obligatorii (Pilonul II). n(C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.