Titlul acestui articol este probabil cea mai credibila declaratie data de unul dintre membrii BNR in ultima perioada. Pentru ca, intr-adevar, saptamana aceasta cursul a avut atat suisuri, cat si coborasuri. De unde aceste fluctuatii? De la declaratii
Titlul acestui articol este probabil cea mai credibila declaratie data de unul dintre membrii BNR in ultima perioada. Pentru ca, intr-adevar, saptamana aceasta cursul a avut atat suisuri, cat si coborasuri. De unde aceste fluctuatii? De la declaratiile acordate chiar de membrii importanti ai bancii centrale. Luni, guvernatorul Isarescu a dus leul in jos, iar marti, consilierul sau, Lucian Croitoru, l-a apreciat.
Mugur Isarescu declara luni ca Banca Nationala nu este ingrijorata de nivelul inflatiei, ci de presiunile inflationiste. In conditiile in care inflatia trece de 6 la suta, cu doua procente peste tinta BNR. Mai mult, guvernatorul a lasat de inteles ca piata nu trebuie sa se astepte la miscari bruste din partea bancii centrale. De aici traseul a fost simplu. Reuters l-a preluat pe guvernator, iar investitorii straini si dealerii din marile centre financiare au interpretat declaratia sa ca o intentie de a mentine rata de dobanda monetara la 7 la suta. Impactul in evolutia cursului s-a facut simtit de luni. In cursul diminetii, leul se apreciase de la 3,3390 la 3,3340. Dupa declaratiile guvernatorului, moneda nationala s-a depreciat putin si a inchis sedinta de tranzactionare la 3,3380. Adevaratul efect s-a facut simtit insa marti dimineata, cand impreuna cu asteptarile analistilor de reducere cu 0,5% a ratei de dobanda monetara in Turcia au dus leul la 3,3580 in jurul pranzului. Adica o depreciere de 2,3 bani a monedei nationale in mai putin de 24 de ore. Insa povestea nu s-a oprit aici.
Tot marti, in jurul orei 14, consilierul guvernatorului, Lucian Croitoru, a acordat un interviu Reuters, in care caracteriza ca probabila o crestere a ratei de dobanda monetara pe 31 octombrie. "In cazul in care nivelul inflatiei este nefavorabil, majorarea dobanzilor va fi cu siguranta una semnificativa", declara Croitoru pentru Reuters. Acesta a turnat gaz pe foc in acelasi interviu si nu a exclus o majorare de chiar un punct procentual la sedinta de pe 31 octombrie. "Ar fi foarte grav daca inflatia lunara s-ar apropia de 0,9 - 1%", completa Croitoru. Şi ce s-a intamplat in piata? Dupa o depreciere puternica, leul a inceput din nou sa se aprecieze. De la 3,3580, leul a inchis sedinta de tranzactionare de marti la 3,3500. Şi toate acestea nu au avut loc intr-o saptamana, sau intr-o luna, ci in 24 de ore !!!
Altfel spus, Isarescu a pierdut 2 bani, iar Croitoru a castigat unul inapoi. Este regretabil ca Banca Nationala nu poate avea o singura voce in relatia cu presa si mai ales cu piata. Şi este de neinteles cum guvernatorul si CONSILIERUL sau par a fi avut declaratii total opuse intr-un interval de 24 de ore. Ce
s-a intamplat? A fost guvernatorul interpretat gresit si atunci Banca Nationala a simtit nevoia unei corectii? A fost Croitoru citat inexact de Reuters? Alt consilier al guvernatorului, Adrian Vasilescu, a explicat ieri la Money Channel ca atat guvernatorul, cat si Lucian Croitoru au vorbit la nivel strict teoretic. Greu de crezut ca guvernatorul BNR nu stia deja ca presa se va lega de orice cuvant pe care il spune in public. Şi mai greu de crezut este ca Lucian Croitoru nu stia ca daca acorda un interviu Reuters, totii dealerii straini vor reactiona la ce va spune. Intrebarea este daca nu cumva Banca Nationala a simtit nevoia sa corecteze efectul pe care l-au avut declaratiile guvernatorului de luni. Probabil ca BNR nu va oferi prea curand aceste raspunsuri. Cert este ca povestea din ultimile doua zile a lovit iar in credibilitatea Bancii Nationale intr-un moment in care are nevoie de ea foarte mult.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.