"Hai la focul lui Samedru !", ne aminteste Muzeul Ţaranului Roman, invitandu-ne, cu mic, cu mare, la traditionala sarbatoare pastorala pe care o intampina si o cinsteste in zilele de 20 si 21 octombrie. Chiar daca unii bucuresteni nu cunosc semnific
"Hai la focul lui Samedru !", ne aminteste Muzeul Ţaranului Roman, invitandu-ne, cu mic, cu mare, la traditionala sarbatoare pastorala pe care o intampina si o cinsteste in zilele de 20 si 21 octombrie. Chiar daca unii bucuresteni nu cunosc semnificatia sarbatorii, sunt asteptati sa participe la Targul "Mosii de Toamna" (Mosii lui Samedru) in perioada amintita, intre orele 10.00 - 18.00 (sambata) si 10.00 - 15.00 (duminica). Acolo vor afla ca Samedru - asociat cu moartea naturii, cu sosirea iernii si a frigului - este un zeu important al panteonului romanesc, o divinitate agrara, patron al pastorilor care garanteaza soroacele; o divinitate precrestina peste care s-a suprapus Sfantul crestin Dimitrie, Izvoratorul de Mir, serbat la 26 octombrie. Impreuna cu Sangiorzul (Sfantul Gheorghe), Samedru imparte anul pastoral in doua anotimpuri egale: vara, de la 23 aprilie pana la 26 octombrie, avand ca mijloc al timpului data de 20 iulie (Santilie); iarna, intre 26 octombrie si 23 aprilie, cu mijloc la 16 ianuarie (Sanpetru de iarna). In opozitie cu Sangiorzul, care "incuie" iarna si infrunzeste codrul, Samedru "incuie" vara si desfrunzeste codrul. Adica se joaca de-a anotimpurile?! Nici gand. Stau de veghe la cumpana dintre somnul naturii si renasterea ei. Pe langa manifestarile culturale care vor insoti sarbatoarea, institutia din Şoseaua Kiseleff a pregatit si o "expozitie" gastronomica, prilej pentru participanti de a degusta produse traditionale din toate regiunile tarii - colaci, covrigi, branza, nuci, mere, must, pastrama de oaie de la Plescoi, placinta cu dovleac... si, ne imbie organizatorii, multe specialitati traditionale din Bucovina, Maramures si Transilvania, menite sa ne faca partasi la placerile nebanuite ale gustului. Nu va lipsi muzica veche. Exponatele - de la ceramica la instrumente de cantat - si produsele culinare vor fi prezentate in curtea muzeului (prin Strada Monetariei). Intrarea, pe baza de bilet: 2 lei pentru adulti si 1 leu pentru elevi, studenti si pensionari. Evenimentul este organizat de Muzeul Ţaranului Roman, in colaborare cu Clubul Ţaranului si Asociatia Culturala Macondo.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.