In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. Daca Sfanta Mucenita Parascheva, praznuita pe 26 iulie in calendarul ortodox, este cunoscuta in popor cu numele "Sfanta Vineri" (Paraschevi in
In fiecare an, la 14 octombrie, Biserica Ortodoxa de pretutindeni praznuieste pe Cuvioasa Maica Parascheva. Daca Sfanta Mucenita Parascheva, praznuita pe 26 iulie in calendarul ortodox, este cunoscuta in popor cu numele "Sfanta Vineri" (Paraschevi inseamna vineri in limba greaca), Cuvioasa Maica Parascheva a fost numita, in special in Moldova, "Vinerea Mare". Sfanta Cuvioasa Parascheva a trait pe pamant in prima jumatate a veacului al XI-lea. S-a nascut in Epivat (azi Boiados), pe taramul Marii Marmara, in apropiere de Constantinopol, Istanbulul de azi, pe atunci capitala Imperiului Bizantin. Sfanta Parascheva si-a petrecut anii copilariei in casa parinteasca. Se spune ca, pe cand avea zece ani, a auzit citindu-se la biserica cuvantul Evangheliei: "Oricine voieste sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-mi urmeze Mie"(Marcu, 8, 34). Chemarea Mantuitorului a sadit in inima ei dorul de desavarsire, incat si-a impartit toate hainele saracilor, fara sa tina seama de mustrarile parintilor. Desi viata ei pamanteasca a fost de numai 25 de ani, ravna sfanta si dragostea de Dumnezeu i-au adus cununa sfinteniei. A imbracat haina monahala de timpuriu, intr-o manastire din Constantinopol si a dus viata neprihanita, infrumusetandu-si sufletul prin virtuti, in chip deosebit pretuind milostenia, rugaciunea si postul. Cu binecuvantare s-a dus la Manastirea Maicii Domnului din Heracleea Pontului, unde a ramas cinci ani, iar dupa aceea a plecat in Tara Sfanta. Cu porunca de Sus s-a reintors in Epivat, de unde Imparatul Hristos a chemat-o intru odihna sa vesnica. Dupa aproape 200 de ani, printr-o intamplare, a fost gasit trupul sau neputrezit. In anul 1641, voievodul Vasile Lupu al Moldovei a primit in dar de la Patriarhia Ecumenica racla cu moastele Sfintei Parascheva. Aceasta a fost asezata in biserica ieseana Sf. Trei Ierarhi, iar din anul 1889 se afla in Catedrala Mitropolitana din Iasi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.