"Din cauza lipsei de comunicare, nu o data invocata in relatiile MCC cu operatorii culturali, nu sunt cunoscute criteriile, metodologia, prioritatile care au stat la baza selectiei din acest an. Astfel, sunt inexplicabile: procentul mare de literatur
"Din cauza lipsei de comunicare, nu o data invocata in relatiile MCC cu operatorii culturali, nu sunt cunoscute criteriile, metodologia, prioritatile care au stat la baza selectiei din acest an. Astfel, sunt inexplicabile: procentul mare de literatura pentru copii, in detrimentul lucrarilor fundamentale, de sinteza; numarul ridicat de edituri necunoscute breslei si publicului; achizitionarea aceluiasi titlu de la doua edituri (ar fi interesant daca la acelasi pret); marea discrepanta intre tirajele achizitionate (intre 42 de exemplare/titlu si 2620 exemplare/titlu). De altfel, din totalul de 177 de titluri propuse spre achizitie, 100 sunt achizitionate in doar 42 de exemplare/ titlu", se arata in protestul FEDCR. "Nu pricep prea bine criteriile. De la o editura obscura sunt cumparate cateva bune mii de exemplare, si de la alta, infinit mai reputata, nici una. De ce unii autori sunt sistematic evitati, iar altii, de o calitate discutabila, sunt rasfatati? Este un fel de a spune ca nu inteleg. Inteleg, dar m-a obosit nedreptatea. MCC exceleaza, am impresia, in aceste ambiguitati. Imi pare rau de dl. Iorgulescu. Cand a devenit Ministrul Culturii, am avut impresia ca va face ceva pentru cultura romana. N-a facut mai nimic. Nimic din ceea ce trebuia sa faca. I-am scris intr-o imprejurare oarecare trei scrisori. N-a avut delicatetea sa-mi raspunda la nici una. Acum, comisia care achizitioneaza carti pentru biblioteci da un spectacol asemanator cu acela pe care il ofera, anual, comisia ce acorda subventii. Acorda subventii si cumpara carti pe ochi, nu pe valoare. Regretabil! Pot spune acest lucru pentru ca n-am cerut in ultimii ani nici o subventie pentru Caiete Critice, desi as fi avut mare nevoie. N-am solicitat nici pentru cartile mele. Drept recompensa, MCC nu mi-a cumparat nici un exemplar din cea mai recenta carte a mea, "Tanarul Eugen Ionescu", desi subiectul ar fi putut interesa, poate, bibliotecile romanesti. N-a fost sa fie. E limpede, nu fac parte din zona de simpatie a domnului Iorgulescu, nici din partidul sau politic. Asta-i situatia, asta-i democratia domnului Ministrul al Culturii si a consilierului sau doamna Mucica. Astept in continuare sa oboseasca bunul plac si nedreptatea", a spus la randul sau academicianul Eugen Simion.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.