Unii dintre cei mai importanti investitori pe o piata sunt asa numitii formatori de piata ("market makerii"). Ei sunt asteptati sa tranzactioneze la bursa la termen de la Sibiu pana la sfarsitul acestui an, urmand sa asigure lichiditatea pe un instru
Unii dintre cei mai importanti investitori pe o piata sunt asa numitii formatori de piata ("market makerii"). Ei sunt asteptati sa tranzactioneze la bursa la termen de la Sibiu pana la sfarsitul acestui an, urmand sa asigure lichiditatea pe un instrument financiar derivat.
"Vineri, 12 octombrie, se va desfasura Adunarea Generala a Actionarilor bursei unde urmeaza sa fie aprobat Regulamentul de activitate al market makerilor, a declarat Darius Cipariu, director adjunct al Bursei Monetar Financiare si de Marfuri din Sibiu(BMFMS). Dupa aprobarea in cadrul AGA vom transmite Regulamentul catre CNVM, iar in urmatoarele doua luni asteptam aparitia primilor formatori de piata, ceea ce ar permite o crestere semnificativa a lichiditatii".
Principala obligatie a formatorilor este sa mentina intr-o anumita piata, permanent, cotatii de vanzare si cumparare, in acelasi timp, si o cantitate minima de contracte, astfel incat un investitor sa aiba certitudinea ca le va gasi disponibile la tranzactionare.
"Market maker-ul ofera celorlalti investitori din piata siguranta unei oferte atat pentru cumparare, cat si pentru vanzare, permitand astfel inchiderea pozitiilor mult mai usor", declara Cipariu.
Market maker-ii sunt traderi individuali care sunt desemnati de catre o bursa sa mentina lichiditatea si continuitatea in procesul de tranzactionare.
Acestia sunt interesati de obtinerea unui profit avand rolul de a stabili pretul instrumentelor tranzactionate.
Market makerii sunt obligati, chiar daca nu exista investitori interesati, sa tranzactioneze, sa coteze in permamenta bid-ul si ask-ul, adica oferta si cererea, pentru fiecare instrument financiar desemnat, sa actualizeze preturile, incheind de asemenea tranzactii la preturile introduse.
Fiecare ordin indica o anumita cantitate si un anumit pret, iar market maker-ul are obligatia sa onoreze acel ordin introdus oricare ar fi conditiile existente la un anumit moment pe piata.
Sintetizand, principala obligatie a acestora este sa mentina permanent in piata cotatii de vanzare si cumparare in acelasi timp, precum si o cantitate minima de contracte, astfel incat un investitor sa aiba certitudinea ca le va gasi disponibile la tranzactionare.
"Cele mai multe cereri pentru market makeri am primit pentru piata unde se tranzactioneaza raportul euro/leu, din partea a doua banci comerciale si a unui SSIF, a precizat Cipariu.
Dorinta noastra este ca formatorul de piata sa asigure minimul de 20 de contracte pe cumparare si aceeasi cantitate pe vanzare, diferenta dintre cerere si oferta urmand sa fie de un ban pentru scadenta apropiata, cea la trei luni, si doi bani pentru scadenta medie, cea la sase luni".
In primele trei trimetre la bursa la termen din Sibiu au fost tranzactionate 2.904.761 de contracte, volum care in comparatie cu cel corespunzator perioadei similare din 2006 este cu 16% mai mare.
Din totalul precizat, 2.877.881 de contracte au fost realizate in piata futures si 26.880 in cea a optiunilor.
Din punct de vedere valoric, suma echivalenta rulajului se ridica la circa 9,6 miliarde lei adica 2,87 miliarde de euro, valoare care depaseste totalul tranzactiilor din 2006.
Aceasta crestere valorica se explica atat prin prisma cresterii tranzactiilor, cat si datorita preturilor mai ridicate ale derivatelor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.