De hramul Sfintei Parascheva din acest an, la Iasi, va fi adusa måna Sfåntului Ioan Gura de Aur, de la Manastirea Varlaam din Complexul Meteora din Grecia. Putini dintre noi stim insa ca in tezaurul Episcopiei Romanului se pastreaza unul
De hramul Sfintei Parascheva din acest an, la Iasi, va fi adusa måna Sfåntului Ioan Gura de Aur, de la Manastirea Varlaam din Complexul Meteora din Grecia. Putini dintre noi stim insa ca in tezaurul Episcopiei Romanului se pastreaza unul dintre cele mai valoroase obiecte liturgice care au apartinut acestui mare sfånt al Ortodoxiei. Este vorba despre felonul pe care acesta l-a purtat in timpul slujirii Sfintei Liturghii.

Informatii despre acest pretios odor ne-au fost oferite de parintele protopop dr. Florin Tuscanu, care a consemnat istoria incredibila a celebrului vesmant intr-un articol publicat de revista “Valori pascanene”, o publicatie a Asociatiei “Visarion Puiu”. Trebuie spus ca felonul este un vesmant liturgic pe care preotii il pun ca pe o pelerina deasupra celorlalte vesminte liturgice cand slujesc Sfanta Liturghie. Acesta aminteste despre toga anticilor si despre mantaua sau pelerina pe care o purtau Mantuitorul si Apostolii. Felonul simbolizeaza si mantia rosie cu care a fost imbracat Hristos in timpul Patimilor Sale, precum si puterea atotcuprinzatoare a lui Dumnezeu, cu care sunt invesmantati preotii.

Relicva a fost vazuta de Paul de Alep
Potrivit traditiei, acest felon a fost trimis de la Constantinopol in Moldova in secolul al XV-lea, iar prima lui mentionare documentara o datoram lui Paul de Alep si dateaza din 1653. In acel an, Patriarhul Macarie al Antiohiei, insotit de Paul de Alep, a poposit la Roman. Ei au participat la sarbatoarea Sfantului Ioan Gura de Aur, prilej cu care au vazut felonul.”Am fost de fata si la sarbatoarea Sfantului Ioan Gura de Aur. A fost o mare solemnitate.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.