Uniunea Europeana va oferi doua optiuni radicale grupurilor europene pentru a-si separa diviziile de productie si distributie de energie, reiese dintr-o copie a proiectului de lege detinuta de AFP. Bruxelles a facut cunoscuta de la inceputul anului d
Uniunea Europeana va oferi doua optiuni radicale grupurilor europene pentru a-si separa diviziile de productie si distributie de energie, reiese dintr-o copie a proiectului de lege detinuta de AFP. Bruxelles a facut cunoscuta de la inceputul anului dorinta ca diviziile companiilor de energie sa se separe, dar majoritatea statelor europene si-au aratat dezacordul fata de aceasta propunere.Textul directivei se concentreaza pe ideea Comisiei Europene: dislocarea concentrarii verticale a anumitor grupuri energetice ale Uniunii Europene, care isi desfasoara activitatea atat in domeniul productiei de electricitate si gaze naturale, cat si in sectorul distributiei, transmite NewsIn.Daca un producator european de energie detine propria retea de transport, va putea, conform UE, sa fie confruntat cu doua posibilitati: cedarea acestei retele sau divizarea capitalului celor doua activitati. In acest caz, compania va trebui sa puna bazele unei retele de transport care sa functioneze total independent. Astfel, nu vor mai putea fi luate decizii strategice privind activitatile grupului."Uniunea Europeana nu poate garanta niciunei companii din cadrul UE dreptul de a vinde electricitate in cadrul unui stat membru, fara a fi victima a discriminarii sau dezavantajelor", afirma proiectul de directiva, obtinut prin intermediul unei surse apropiate de dosar.Comisia Europeana este de parere ca marile grupuri energetice europene nu sunt indemnate sa investeasca in mod adecvat in propriile retele. Trebuie, in concluzie, "eliminata propensiunea lor structurala de a lua masuri discriminatorii fata de rivalii acestora", afirma textul.Directiva adauga insa o clauza de reciprocitate. Aceasta stipuleaza ca Executivul european va putea sa se opuna patrunderii pe pietele Uniunii Europene a grupurilor energetice noneuropene care nu se vor supune acestor reglementari. Comisia Europeana va prezenta acest proiect de lege, care poate fi inca modificat, la data de 19 septembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.