Inlocuirea testelor nationale cu tezele unice este criticata de organizatiile profesionale in domeniu, care argumenteaza "absurdul demersului" ministrului Cristian Adomnitei, si ii propun solutii reale pentru accederea elevilor la liceu. Una dintre a
Inlocuirea testelor nationale cu tezele unice este criticata de organizatiile profesionale in domeniu, care argumenteaza "absurdul demersului" ministrului Cristian Adomnitei, si ii propun solutii reale pentru accederea elevilor la liceu. Una dintre acestea este admiterea pe baza de dosar, asa cum se procedeaza la facultate. In caz ca solicitarile depasesc oferta, pot fi stabilite anumite criterii de departajare, care pot fi si examene. Iata ca, dupa 17 ani de modificari bulversante pentru elevi si parinti, Ministerul Educatiei ar putea reveni la procedura aplicata inainte de 1989. Elevul se inscria pur si simplu la liceul dorit, sustinea examenul si, in caz ca il pica, avea posibilitatea sa opteze pentru ocuparea unui loc ramas liber la liceele mai "slabe".
Teze unice, coruptie sigura
Asociatia profesionala pentru educatie si cercetare "EDU CER" propune ca admiterea la liceu sa se faca la fel ca la facultate, pe baza de dosar. "Elevii pot aplica pe baza de dosar, la unul sau mai multe licee, alegand ulterior unul dintre cele la care au fost admisi, asa cum se intampla acum in invatamantul superior. Doar liceele foarte cautate, la care solicitarile depasesc oferta, sa stabileasca anumite criterii de departajare, care pot fi si examene. In felul acesta, testele nationale sau tezele cu subiect unic si repartitia computerizata devin inutile", argumenteaza reprezentantii asociatiei, intr-un comunicat de presa.
Explicatiile MECT si ale ministrului Cristian Adomnitei au o oarecare logica, dar, in asteptarea pachetului de legi din Educatie, care va fundamenta decizia pe o gama de masuri mai cuprinzatoare, nu trebuie schimbata metodologia pentru un singur an, mai ales ca unii elevi se pregatesc pentru aceste teste nationale de mai multi ani. Tezele cu subiect unic au un grad mic de credibilitate, nu exista certitudinea ca unii elevi nu vor fi avantajati de profesorii supraveghetori si corectori, in detrimentul altora. Miza fiind asa de mare, vor fi presiuni uriase din partea parintilor pentru ca profesorii sa acorde note mari".
Promovat anul scolar, dar picat la teza
La randul sau, Agentia de Evaluare si Asigurare a Calitatii Educatiei (AEACE) a revenit, ieri, cu critici la adresa ministrului Adomnitei, "avand in vedere ca MECT nu a facut public Studiul de impact (nota de fundamentare) referitor la inlocuirea testelor nationale cu teze unice". Reprezentantii Agentiei sustin ca nu exista in Europa un asemenea sistem de ierarhizare a elevilor in accederii la liceu, reclamand ca ministrul vrea sa faca schimbarea in acest an, inainte de aprobarea pachetului de legi pentru Educatie, care ar putea aduce alte schimbari in procedura de admitere. "Traditia invatamantului romanesc a consfintit un singur examen la terminarea studiilor gimnaziale", afirma reprezentantii AEACE, atragand atentia ca piata meditatiilor, care ar fi trebuit lichidata, se va amplifica. "Nimeni nu poate garanta ca la tezele unice va fi notare unitara la nivelul sistemului; nu exista garantia ca unii profesori corectori si supraveghetori nu-i vor avantaja pe unii dintre elevi in detrimentul altora. Acum, teza reprezinta 25% din media semestriala, iar dupa introducerea tezei unice, va deveni, virtual, cu pondere de 100%, pentru admiterea la liceu - o adevarata sperietoare pentru elevi si parinti", argumenteaza AEACE.
Spre a evidentia "absurdul demersului" ministrului Adomnitei, AEACE exemplifica, prin simulare pe o disciplina, urmatoarea situatie: "Elevul obtine note de 6, 7, 6 la oral si nota 4 la teza unica, pe semestrul I, iar pe semestrul al II-lea - 5, 6, 6 la oral si nota 4 la teza unica. El promoveaza anul scolar, dar pica teza unica, deoarece 4 nu este nota de promovare. Il rugam pe dl. ministru sa explice daca elevul in cauza intra sau nu la liceu".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.