Majoritatea cercetatorilor nu este convinsa de aceste descoperiri, insa exista totusi o parte a povestii care nu lasa loc nici unui dubiu: Beethoven a fost extrem de bolnav in ultimii sai ani de viata.
Cercetari anterioare au aratat ca Beethove
Majoritatea cercetatorilor nu este convinsa de aceste descoperiri, insa exista totusi o parte a povestii care nu lasa loc nici unui dubiu: Beethoven a fost extrem de bolnav in ultimii sai ani de viata.
Cercetari anterioare au aratat ca Beethoven a fost intoxicat cu plumb, oamenii de stiinta stabilind acest lucru dupa nivelul mare de toxicitate descoperit in firele sale de par. Mai mult decat atat, acum doi ani, medicii patologi au confirmat acelasi lucru dupa ce au cercetat fragmentele de os descoperite in mormantul compozitorului.
Concluziile specialistilor au intarit ipoteza ca intoxicarea sau otravirea au avut o contributie majora si poate chiar au dus la moartea compozitorului, la doar 57 de ani.
Insa unul dintre acesti oameni de stiinta merge si mai departe: dupa luni de zile de cercetari intense, expertul Christian Reiter pretinde ca a facut noi descoperiri. El este de parere ca in ultimele luni de viata ale lui Beethoven, concentratia de plumb din corpul sau crestea relativ constant, adica de fiecare data cand era tratat de medicul sau Andreas Wawruch. Aceste doze letale au ajuns in ficatul si asa bolnav al lui Beethoven, in final ucigandu-l, precizeaza Reiter.
"Moartea sa a survenit in urma tratamentelor doctorului Wawruch, desi poate acesta nu poate fi condamnat, pentru ca nu avea de unde sa stie ca Beethoven era foarte bolnav de ficat. Nimeni nu avea cum sa stie asta in acele vremuri", a concluzionat Reiter, care este seful Departamentului de Medicina Legala al Universitatii Medicale din Viena. Numai in urma unei autopsii efectuate dupa moartea compozitorului, care a avut loc la data de 26 martie 1827, medicii au putut stabili ca Beethoven suferea de ciroza hepatica precum si de alte afectiuni ale stomacului.
Reiter a mai declarat ca, in incercarile sale de a-i potoli suferintele pacientului sau, Wawruch i-a facut repetate punctii in abdomen, dupa care a tratat rana respectiva cu o solutie pe baza de plumb si, "de fiecare data cand i se facea o punctie, concentratia de plumb crestea, asa cum se poate observa in urma analizarii firelor de par".
Desi inca de atunci se stia de toxicitatea plumbului, acesta se afla, in solutia medicului, intr-o doza "mult prea mica, neputand ucide in nici un caz o persoana sanatoasa. Insa ceea ce dr. Wawruch nu stia era ca tratamentul sau ataca un ficat deja bolnav, distrugandu-l complet in final", a explicat Reiter. Chiar inainte ca ranile din stomac sa apara, Wawruch a notat in jurnalul sau ca l-a tratat pe Beethoven cu luni inainte ca acesta sa moara, de o pneumonie, insa si aceasta afectiune i-a tratat-o cu saruri care contineau... plumb. Aceste solutii au agravat cu siguranta starea pacientului, care incet, incet, era otravit.
Insa ceea ce l-a ucis au fost dozele de plumb administrate in ultimele saptamani de viata ale marelui compozitor.
Rezultatele cercetarilor lui Reiter i-au uimit pe ceilalti oameni de stiinta. "Aceste noi date sugereaza ca, in ultimele sale 111 zile de viata, Beethoven a fost expus masiv unor intoxicari cu plumb, provenite din medicamentele si lotiunile medicului sau. Cred ca Reiter are dreptate", a declarat cercetatorul Bill Walsh, care a efectuat studii anterioare asupra ramasitelor compozitorului si care a descoperit in fragmentele de os concentratii masive de plumb. Cu toate acestea, Walsh este de parere ca firele de par nu ofera detalii atat de clare precum oasele, care si ele la randul lor au aratat ca posesorul a fost otravit cu plumb - de-a lungul anilor! - nu de-a lungul lunilor.
Exista teorii care spun ca, inainte sa fie tratat de medicul Wawruch, Beethoven s-a intoxicat el insusi cu plumb, care era prezent in vinul pe care obisnuia sa-l bea. Altii sunt de parere ca apa ar fi fost vinovata. (C. CIOBANU)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.