Randamentul businessurilor parlamentarilor concureaza cu succes eficienta legislativa Cu averi de ordinul milioanelor si zecilor de milioane de euro, unii parlamentari afaceristi au gasit solutii pentru a parea ca dau randament si in plan legislat

Randamentul businessurilor parlamentarilor concureaza cu succes eficienta legislativa

Cu averi de ordinul milioanelor si zecilor de milioane de euro, unii parlamentari afaceristi au gasit solutii pentru a parea ca dau randament si in plan legislativ: semnarea unor propuneri de legi initate de alti colegi. Altii au preferat sa se ocupe de propriile afaceri si de jocul la bursa, in dauna mandatului de senator sau deputat.

Practicile businessmenilor din parlament tind sa devina un model de urmat pentru ceilalti colegi. Potrivit noilor declaratii de avere, tot mai multi alesi se arata interesati de invatarea evolutiilor bursiere sau de investirea banilor in diferite societati comerciale, ramanand de vazut cum vor impaca noile preocupari cu mandatul legislativ.

Cu o avere estimata la 38-40 milioane de dolari, senatorul UDMR Attila Verestoy a castigat, anul trecut, aproape 13 milioane de euro numai din vanzarea unor actiuni si din dividende. Cu un important portofoliu de actiuni listate la bursa, evaluat la 18,4 milioane de euro, activitatea parlamentara a senatorului UDMR s-a rezumat doar la o declaratie politica si la autograful sau mazgalit pe marginea unei propuneri legislative a colegilor sai deputati, de infiintare a unei comune in judetul Harghita.

Concurand cu Dan Voiculescu in averi, senatorul PC George Copos si-a alaturat numele la initiativa legislativa a partidului privind controlul averilor ilegale, semnata in bloc de zeci de parlamentari PC. O avere estimata la peste 350 milioane de euro, alte 232 milioane de euro si 11,8 milioane RON investite, conturi de 5,5 miliarde RON si dividende de aproape 10 milioane lei noi au concurat cu succes activitatea legislativa a senatorului PC.

Senatorul PC Corneliu Pascu si fostul coleg de partid, deputatul Dumitru Becsenescu, gestioneaza in viata de zi cu zi afacerile grupurilor Iridex, respective Antares. Cu averi estimate la 20, respectiv 35-40 milioane de dolari, cei doi au contabilizat zero activitate legislativa pe anul 2006. Numele lor figureaza doar pe lista sustinatorilor legii controlului averilor ilegale, marca PC.

Bancherii parlamentului

Nici ceilalti parlamentari cu bani grei la tescherea nu s-au intrecut in incropirea de legi sau luarea cuvantului pe probleme "arzatoare" la ordinea zilei. Considerat unul dintre cei mai bogati democrati, senatorul Cristache Radulescu s-a jucat de-a bancherul, acordand imprumuturi pe termen mediu in valoare de 800.000 euro.

Pe plan legislativ, Radulescu a preferat sa semneze cinci-sase propuneri de lege elaborate de alti colegi. Omologul sau liberal, senatorul Ion Basgan, poarta grija celor 1.300.000 de euro constituiti in conturi curente, depozite bancare sau imprumuturi acordate unor terte persoane si se afla in litigiu pentru jumatate de milion de euro. Ca initiator, Basgan figureaza cu o singura lege privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate politic sub regimul comunist.

Tinerele sperante, copiii teribili ai bursei

Interesati de piata de capital sunt si deputatii Dorin Liviu Nistoran si Cosmin Gusa.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.