Este ziua 239 a anului
Au mai ramas 126 de zile

SoareleRasare la 6:32 a— Apune la 20:02

LunaRasare la 19:41 a— Apune la 4:54
Luna plina 28 august a— Ultimul patrar (Luna in descrestere)
Este ziua 239 a anului
Au mai ramas 126 de zile

SoareleRasare la 6:32 a— Apune la 20:02

LunaRasare la 19:41 a— Apune la 4:54
Luna plina 28 august a— Ultimul patrar (Luna in descrestere) 4 septembrie a— Luna noua 11 septembrie a— Primul patrar (Luna in crestere) 19 septembrie


Sarbatoare crestinaPreacuviosul Pimen a fost egiptean de neam. Intr-o zi, domnul tarii, prinzand pe feciorul surorii sale cu o vina, l-a bagat in temnita si a dorit sa vada pe Ava Pimen, dar acesta nu a vrut sa-l vada pe domn. Atunci a mers si sora sa, dar el i-a raspuns: "Grabeste de te du de aici, ca Pimen nu a nascut copii!". Iar domnul tarii i-a zis: "Porunceste numai cu cuvantul, si-l voi slobozi!"; iar batranul Pimen zise: "Cerceteaza-l dupa lege si, de este vrednic de moarte, sa moara!". Atunci, domnul l-a slobozit pe copil. Acest fericit lucrand toata fapta buna, toti sihastrii cei din Egipt si din Tebaida il aveau ca pe un parinte.

a— Calendar crestin-ortodox: Cuv. Pimen; Sf. Mucenici: Eutalia, Fanurie si Osie episcopul

a— Calendar romano-catolic: Sf. Monica

a— Calendar greco-catolic: Sf. Pimen, calugar


Psalmul 27 al lui David
Catre Tine, Doamne, am strigat, Dumnezeul meu, ia aminte! Ca de nu ma vei auzi, ma voi asemana cu cei care se coboara in groapa. Asculta glasul rugaciunii mele cand ma rog catre Tine, cand ridic mainile mele catre locasul Tau cel sfant. Sa nu tragi cu cei pacatosi sufletul meu si cu cei ce lucreaza nedreptate sa nu ma pierzi, cu cei ce graiesc pace catre aproapele lor, dar cele rele sunt in inimile lor. Da-le lor dupa faptele lor si dupa viclesugul gandurilor lor. Dupa lucrul mainilor lor, da-le lor; rasplateste-i dupa faptele lor, ca n-au inteles lucrurile Domnului si faptele mainilor Lui. Binecuvantat este Domnul ca a auzit glasul rugaciunii mele. Domnul este ajutorul si aparatorul meu, in El a nadajduit inima mea si mi-a ajutat. Si a inflorit trupul meusi de bunavoia mea Il voi lauda pe El. Amin!


Click istoricLa 27 august 1877 a avut loc primul atac al trupelor romane. Misiunea de asalt si cucerire a redanului otoman, din fata redutei Grivita-1 din sistemul de aparare a Plevnei, este incredintata Regimentului 13 Dorobanti, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, si altor subunitati din cadrul Diviziei a 4-a Infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se inscrie ca o prima victorie a armatei romane. Pentru succesul repurtat, drapelul de lupta al Regimentului 13 Dorobanti este distins cu ordinul "Steaua Romaniei". De asemenea, se acorda unor ofiteri si soldati din subunitatile participante la atac ordinul "Steaua Romaniei", precum si medalia "Virtutea militara".


S-a intamplat aziIn Romania
a— 1588 - Tratat de comert incheiat de Petru Schiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, incheie, in numele reginei, cu domnitorul Petru Schiopul un tratat prin care supusii reginei urmau a fi liberi a se statornici si a face negot, a vinde si a cumpara, "ba chiar a face toate cele ce societatea omeneasca si obiceiul cauta pentru negot si pentru trebuintele vietii".
a— 1982 - Premiera a industriei aeronautice romanesti. Prezentarea primului avion de linie Rombac 1-11, construit sub o licenta British Aircraft
si Rolls-Royce.

In lume
a— 1855 - Razboiul din Crimeea (1853-1856). Fortareata ruseasca de la Sevastopol a fost cucerita dupa un lung asediu de fortele aliate (Franta, Marea Britanie, Turcia). Razboiul din Crimeea a prilejuit instalarea primei linii telefonice in Moldova si Tara Romaneasca, folosita de trupele aliate.
a— 1955 - A aparut prima editie a Guinness Book of Records, avand 198 de pagini. Ideea i-a apartinut lui Sir Hugh Beaner

Nascuti la 27 august
a— 1950 - Mihai Malaimare, artist, politician;
a— 1959 - Claudiu Bleont, actor.


Credinte populare, traditii, semneIn societatea traditionala oamenii isi comunicau discret varsta prin imbracamintea purtata (piese specifice de port, culoare, croi), prin podoabele capului si pieptanatura (modul de impletire a parului, purtatul carpei, al broboadei sau basmalei; tunsoarea, purtatul chicii si al mustatii) si prin statutul social al individului (intrarea in sezatori, in cetele de feciori si de colindatori, in hora satului etc.). Albul domina imbracamintea primei parti a copilariei. Treptat, isi faceau aparitia culorile vii, in special rosul, care deveneau din ce in ce mai aprinse in preajma casatoriei. Dupa casatorie culorile pieselor de imbracaminte deveneau mai sobre si se reduceau la cumpana dintre maturitate si batranete la alternanta alb-negru, una dintre primele solutii cromatice folosite de om. Spre apusul vietii culorile se sting in alb. Printr-un sistem ingenios de semne se comunicau obstii si evenimente considerate astazi de stricta intimitate, cum ar fi intrarea in starea de sarcina si altele. Codul de apreciere a varstei era unitar in cadrul aceleiasi comunitati, dar varia de la zona la zona si, uneori, de la sat la sat.
Profesor Ion Ghinoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.