Paritatea euro/dolar a avut saptamana trecuta o evolutie depreciativa pentru moneda unica, cu exceptia zilei de vineri, atunci cand Rezerva Federala americana a decis sa reduca rata discount, cea cu care se refinanteaza bancile comerciale, de la 6,25
Paritatea euro/dolar a avut saptamana trecuta o evolutie depreciativa pentru moneda unica, cu exceptia zilei de vineri, atunci cand Rezerva Federala americana a decis sa reduca rata discount, cea cu care se refinanteaza bancile comerciale, de la 6,25% la 5,75% pe an. Daca luni paritatea scadea de la 1,3708 la 1,3643 dolari, joi a fost atins un minim de 1,3362 dolari, dupa ce in 24 iulie euro atingea recordul sau istoric de 1,3852 dolari. Şedinta de vineri a fost insa una in care euro a revenit pe crestere, ea urcand de la 1,3371 dolari, pe pietele asiatice, la 1,3546 dolari.Evolutia paritatii a fost determinata de aversiunea fata de risc a investitorilor, care au vazut in bonurile de Tezaur americane, implicit in dolar, un refugiu in fata crizei declansate de fondurile de credit ipotecare din SUA.De altfel, decizia Fed a fost una care a urmat interventiilor directe ale BCE, care a imprumutat bancile din euro-zona, care se confruntau cu o criza majora de lichiditate, cu peste 200 de miliarde euro. Criza creditelor ipotecare din SUA s-a datorat dobanzilor care urcasera la imprumuturile pe 30 de ani la 6,48%, fata de media lui 2005, de 5,87%. Ramane de vazut ce se va intampla in perioada urmatoare, daca Fed va renunta, partial, la politica sa de tintire a inflatiei, si va decide o scadere a dobanzii sale de politica monetara. O astfel de masura ar reduce diferentialul intre dobanda din SUA, 5,25% in prezent, si cea din euro-zona, de 4,25%. Cum majoritatea analistilor anticipeaza o crestere a dobanzii de catre BCE, in septembrie sau octombrie, la 4,50%, este de asteptat ca euro sa revina, in perioada urmatoare, peste pragul de 1,36, iar apoi peste cel de 1,37 dolari. Ingrijorarea referitoare la lichiditatea pe termen scurt a sustinut cursul yenului, utilizat de speculatori pentru a finanta achizitiile de active cu randamente mai ridicate, in cadrul unor tranzactii riscante.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.