Fermele Smithfield fara autorizatie sanitara veterinara vor fi inchise, iar activitatea unitatilor de crestere a animalelor care nu au autorizatie de mediu ar putea fi suspendata, a declarat presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru S
Fermele Smithfield fara autorizatie sanitara veterinara vor fi inchise, iar activitatea unitatilor de crestere a animalelor care nu au autorizatie de mediu ar putea fi suspendata, a declarat presedintele Autoritatii Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatis, ieri, intr-o conferinta de presa.
La ora actuala, compania detine 33 de ferme in judetele Timis, Arad si Bihor, dintre care 11 nu au autorizatie sanitara veterinara si nici nu au depus documente pentru obtinerea avizului, iar alte cinci crescatorii sunt neautorizate, dar au depus actele necesare. Roatis a declarat ca aceste ferme neautorizate vor fi inchise, iar porcii mutati in celelalte ferme al companiei.
In ce priveste autorizatiile de mediu, 17 dintre cele 25 de ferme pe care Smithfiled le detine in judetul Timis sunt autorizate, iar restul sunt in procedura de obtinere a avizului de mediu. "Se va ajunge posibil si la suspendarea activitatii fermelor care nu au autorizatie de mediu", a spus presedintele Agentiei Nationale de Protectie a Mediului, Nagy Zoltan. Ferma de la Igris este una noua, astfel ca fara aceasta autorizatie integrata de mediu nu avea voie sa functioneze. Nagy a precizat ca Garda de Mediu a amendat firma pentru lipsa acestor documente, dar nu a fost dispusa, inca, suspendarea activitatii de catre Garda de Mediu.
Misterul infectarii
Seful ANSVSA a declarat ca ancheta epidemiologica este in curs de desfasurare, astfel ca inca nu a fost stabilit modul in care au fost contaminate cele doua ferme. Inspectorii veterinari au amendat compania cu peste 167.000 de lei pentru nereguli constatate in perioada 5-8 august: autoritatile veterinare nu au fost informate de miscarea animalelor intre crescatorii, compania nu a raportat numarul mare de animale moarte, iar unele ferme erau suprapopulate.
Roatis a acuzat firma care se ocupa de activitatile veterinare ale companiei - Supervet Timisoara - ca nu a putut furniza date privind numarul de porci vaccinati contra pestei si nu a informat autoritatile privind rata ridicata a mortalitatii animalelor. El a precizat ca analizele facute au aratat ca nu toti porcii au fost vaccinati, asa cum cere legea.
La Smithfield Romania, in Timis, au fost confirmate doua focare de pesta porcina, pentru eradicarea acestora fiind necesar ca toti porcii, aproape 40.000, sa fie sacrificati.
Din cauza sutelor de focare de pesta existente anul trecut, Romania a promovat un plan cu masuri de eradicare a bolii, plan care vizeaza vaccinarea tuturor porcilor din tara. Pe 22 iunie, tara noastra a notificat Comisia Europeana ca a eliminat toate focarele, ca imediat acestea sa izbucneasca chiar in ferme profesionale.
Amenzi de la Garda de Mediu
Garda Nationala de Mediu (GNM) va amenda firma americana Smithfield cu 500.000 lei (cinci miliarde de lei vechi) pentru neindeplinirea conditiilor de mediu, a declarat comisarul general al GNM, Octavian Popa, informeaza Rompres. "Majoritatea amenzilor au fost date pentru lipsa autorizatiei de mediu, lipsa evidentei deseurilor, poluarea solului prin eliminarea necorespunzatoare de dejectii, depozitarea necorespunzatoare a deseurilor animaliere sau depozitarea de combustibil fara acord de mediu", a spus Popa. Smithfield a mai fost controlata de comisarii GNM, aplicandu-se 11 sanctiuni in valoare de 223.200 lei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.