Serbia va renunta la ideea de a adera la Uniunea Europeana /UE/ daca aceasta va recunoaste independenta provinciei Kosovo, a informat agentia sarba de presa Tanjug, preluata de Rompres. Recunoasterea secesiunii provinciei sarbe cu populatie majoritar
Serbia va renunta la ideea de a adera la Uniunea Europeana /UE/ daca aceasta va recunoaste independenta provinciei Kosovo, a informat agentia sarba de presa Tanjug, preluata de Rompres. Recunoasterea secesiunii provinciei sarbe cu populatie majoritar albaneza ar demonstra ostilitatea statelor membre ale UE fata de Serbia, care ar ajunge la concluzia ca nu are ce cauta intre cei care i-au dezmembrat teritoriul - a afirmat fostul negociator-sef in problema Kosovo, Leon Kojen, intr-un interviu publicat de cotidianul Dnevnik. Sondajele arata ca 70% dintre sarbi agreeaza aderarea tarii lor la UE, dar exista "pericolul real" ca aceasta atitudine sa se schimbe daca UE va permite dezlipirea provinciei Kosovo, comenteaza ziarul "Politika". Incercarea anterioara de a solutiona situatia din Kosovo, coordonata de mediatorul ONU Martti Ahtisaari, a durat 13 luni, dar nu a adus o rezolvare, ideea propusa de el fiind respinsa de Serbia si de aliatul ei, Rusia, care este membra a Consiliului de Securitate al ONU.
UE mentine planul Ahtisaari
Emisarii SUA, Uniunea Europeana si Rusia s-au intalnit ieri la Belgrad cu oficiali sarbi, intr-un nou efort de a iesi din impasul legat de viitorul provinciei Kosovo. Americanul Frank Wisner, reprezentantul UE Wolfgang Ischinger si rusul Aleksandr Botan-Harcenko au avut intrevederi in cursul dupa-amiezii cu presedintele sarb Boris Tadici, premierul Vojislav Kostunica si alti inalti oficiali de la Belgrad. Cei trei, care formeaza asa-zisa troica desemnata de Grupul de Contact pentru a participa la negocierile asupra statutului provinciei Kosovo, se afla pentru prima data in capitala sarba in aceasta calitate.
Wolfgang Ischinger a afirmat joi la Londra ca troica nu va face propuneri noi si ca planul emisarului ONU Martti Ahtisaari, ce prevede un statut de independenta supravegheata international pentru provincia sarba, ramane in discutie. El a adaugat ca se asteapta la o ''misiune foarte dificila''. Serbia si Rusia, aliatul Belgradului cu drept de veto in Consiliul de Securitate al ONU, se opun vehement acestui plan, iar Moscova a amenintat ca va bloca adoptarea proiectului occidental, ceea ce a determinat transferarea discutiilor in cadrul mai lejer al Grupului de contact.
"Kosovo, stat NATO"
Daca reglementarea problemei Kosovo se va face pe baza planului emisarului ONU, Martti Ahtisaari, ce prevede o independenta supravegheata a regiunii, provincia meridionala sarba va deveni mai devreme sau mai tarziu "un stat unic in felul sau in cadrul NATO", apreciaza un expert sarb intr-un interviu aparut in saptamanalul NIN din Belgrad, informeaza Rompres. Faptul ca Washingtonul insista sa impuna planul fostului presedinte finlandez Martti Ahtisaari, plan absolut inadmisibil pentru Belgrad, demonstreaza interesul SUA si al anumitor state ale NATO de a mentine un contingent de 16.000 de persoane in Kosovo pe o perioada nedeterminata, considera Aleksandar Simic, consilier al premierului sarb pe probleme internationale. Mai mult, adauga expertul sarb, punerea in aplicare a propunerilor emisarului Martti Ahtisaari va avea inevitabil drept consecinta trecerea a numeroase functii ale autoritatilor civile internationale, in special cele ale misiunilor Natiunilor Unite, ale ONU insasi si ale altor organizatii, la contingentul militar NATO, iar comandantul trupelor Aliantei, investit cu puteri speciale, va dispune de facto de o putere nelimitata in provincie.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.