Potrivit secretarului de stat de la ANPDC, Mariela Neagu, atat modul de formare al asistentilor maternali, cat si modul de contractare ar putea fi modificate, un grup de lucru din cadrul Autoritatii analizand propunerile primite de la directiile gene
Potrivit secretarului de stat de la ANPDC, Mariela Neagu, atat modul de formare al asistentilor maternali, cat si modul de contractare ar putea fi modificate, un grup de lucru din cadrul Autoritatii analizand propunerile primite de la directiile generale de asistenta sociala si protectia copilului (DGASPC) si de la organizatiile nonguvernamentale. De altfel, propunerea de acreditare a asistentilor maternali ca persoane fizice autorizate a venit din partea Asociatiei directorilor DGASPC si este acum analizata de specialisti pentru a vedea in ce masura poate fi aplicata. O alta prioritate a ANPDC o reprezinta formarea unitara a asistentilor maternali, la nivelul intregii tari. In plus, Mariela Neagu a spus ca specialistii Autoritatii lucreaza si la o specializare a acestei profesii, in sensul pregatirii de asistenti maternali pentru fiecare categorie de copii: abuzati, copii mici sau cu nevoi speciale sau cu deviatii de comportament. "Practic, vrem sa elaboram un manual pentru formarea asistentilor maternali", a mai spus Neagu, citata de Mediafax. De asemenea, ea a declarat ca se urmareste si formarea si pregatirea unor asistenti maternali care sa ia un copil pe termen lung, adica pana cand acesta devine major, sau pentru primirea copilului in regim de urgenta. Mariela Neagu considera ca este necasara si o reglementare privind familiile substitutive pentru ca exista oameni care au posibilitate si vor sa ingrijeasca un copil fara sa faca din asta o profesie, sau care nu doresc sau nu s-au hotarat sa adopte. Desi fostul secretar de stat, Bogdan Panait, intentiona sa impuna prin statutul asistentului maternal, ca aceste persoane sa aiba minim zece clase, actualul sef de la ANPDC nu sustine aceasta idee. De asemenea, ea nu sustine nici ideea, lansata tot de Bogdan Panait, potrivit careia pentru orice copil aflat in asistenta maternala ar trebui sa se gaseasca o solutie definitiva in cel mult doi ani. La sfarsitul lunii martie, in Romania erau 14.929 de asistenti maternali profesionisi, care aveau in ingrijire 19.932 de copii din totalul de 73.793 aflat in sistemul de protectie. (C.S.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.