Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 ajunge din nou in instanta, dar inculpatii sunt, si de aceasta data, tot militari. Cercetarile au fost disjunse in ceea ce priveste civilii invinuiti in dosar, printre care fostul presedinte Ion Iliescu, astfel
Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 ajunge din nou in instanta, dar inculpatii sunt, si de aceasta data, tot militari. Cercetarile au fost disjunse in ceea ce priveste civilii invinuiti in dosar, printre care fostul presedinte Ion Iliescu, astfel ca, cel putin momentan, tot militarii vor trebui sa dea socoteala in fata instantei. Procurorul general Codruta Kovesi a anuntat ieri ca va lua masuri pentru ca si dosarul care ii priveste pe civili sa fie solutionat cat mai repede.

Decizia Curtii Constitutiona-le - potrivit careia procurorii militari nu pot ancheta fapte comise de civili - a facut ca Dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 sa ajunga in instanta la fel ca si data trecuta. Cu alte cuvinte, cei care vor trebui sa dea socoteala in fata judecatorilor cu privire la incidentele din iunie '90 sunt tot militarii in frunte cu generalul in rezerva Mihai Chitac, fost ministru de interne. Adjunctul acestuia, generalul- maior in rezerva Gheorghe Andrita, fostul comandant al UM Trupe de Paza si Ordine Ploiesti, colonelul (r) Dumitru Costea, dar si col. (r) Vasile Constantin, fost ofiter I in Sectia Parasutisti din cadrul Co mandamentului Aviatiei Militare, sunt, de asemenea, acuzati de participatie improprie la omor calificat si omor deosebit de grav.

Sedinta de la Scrovistea
Procurorii militari care au anchetat dosarul mineriadei din iunie 1990 ce vizeaza moartea a patru persoane sustin ca decizia de reprimare a manifestantilor din Piata Universitatii a fost luata la cel mai inalt nivel, planul de masuri fiind cerut personal de presedintele Ion Iliescu.

In rechizitoriul procurorilor militari se arata ca pe 11 iunie 1990 a avut loc la sediul Guvernului o sedinta restransa condusa de seful statului Ion Iliescu si premierul Petre Roman, intalnire in care s-a discutat despre eliberarea Pietei Universitatii.

Procurorii au sustinut ca, potrivit propriei declaratii, ministrul de interne, generalul Mihai Chitac, a primit ordin de la presedintele ales, Ion Iliescu, ca pana a doua zi (n.n., 12 iunie 1990) sa intocmeasca un „Plan de Actiune” pentru „eliberarea” Pietei Universitatii, la aceasta operatiune urmand sa participe pe langa fortele Ministerului de Interne si trupe de politie militara ale Ministerului Apararii, dar si forte antitero apartinand SRI ori altor structuri.

Sedinta restransa din 11 iunie 1990 a fost convocata urmare a unei hotarari luate anterior de catre seful statului si un grup de politicieni mai apropiati care il sprijineau (in cadrul unei sedinte care a avut loc la Scrovistea).

Potrivit documentelor aflate la dosar, la sedinta care a inceput la ora 16.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.