Pretul conservelor de legume si fructe ar putea creste in acest an cu 30-50%, din cauza lipsei de materii prime, ca urmare a secetei prelungite care a afectat culturile agricole, a declarat ieri Aurel Tanase, presedintele patronatului de profil Romco
Pretul conservelor de legume si fructe ar putea creste in acest an cu 30-50%, din cauza lipsei de materii prime, ca urmare a secetei prelungite care a afectat culturile agricole, a declarat ieri Aurel Tanase, presedintele patronatului de profil Romconserv, citat de Mediafax."Estimam o majorare a pretului la conservele din fructe si legume cu 30-50% in acest an, avand in vedere ca materia prima necesara acestei industrii se recolteaza in special de pe suprafete agricole neprotejate, afectate de seceta", a afirmat Tanase.Potrivit acestuia, fabricile de conserve produc la mai putin de 30% din capacitate, deoarece oferta de materie prima de pe piata este foarte scazuta.Productia de conserve de legume si fructe este estimata pentru acest an la 30.000 - 40.000 de tone, fata de 160.000 de tone obtinute anul trecut, conform datelor Romconserv. Producatorii agricoli cer reducerea TVA la legume si fructe la 7-9% Producatorii agricoli au solicitat reducerea TVA-ului pentru legume si fructe la 7-9%, fata de nivelul actual de 19%, motivand solicitarea prin pagubele importante provocate de seceta in acest an."Avand in vedere seceta din acest an, solicitam reducerea TVA la legume si fructe la 7-9%. (...) Temperaturile foarte ridicate au avut un efect distructiv mai ales la fasolea pastai, rosii, ardei, unde productiile sunt cu mult diminuate. Oferta redusa a facut ca preturile sa explodeze, ajungand fata de perioada anului trecut sa creasca de 4-5 ori la varza, de trei ori la rosii si castraveti, la fel si la ceapa si ardeioase", a mai declarat presedintele patronatului Romconserv.El a adaugat ca producatorii de legume si fructe in sere si solare au nevoie de accesibilizarea creditelor si de un sprijin financiar pentru achizitia de ambalaje.Potrivit datelor Romconserv, productia de legume si fructe din acest an reprezinta 5-7% din nivelul inregistrat in 1989, de circa doua milioane de tone, iar o mare parte - 85%, este asigurata de mici producatori, care cultiva legume si fructe pe o suprafata de pana la 1,5 hectare si care nu respecta normele europene din domeniu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.