Depistarea virusului de pesta porcina la ferma Smithfield din Cenei, judetul Timis, ar putea amana reluarea exporturilor de carne de porc din Romania in alte state membre ale Uniunii Europene, interzise din 2003, din cauza aceleiasi boli. Firmele din
Depistarea virusului de pesta porcina la ferma Smithfield din Cenei, judetul Timis, ar putea amana reluarea exporturilor de carne de porc din Romania in alte state membre ale Uniunii Europene, interzise din 2003, din cauza aceleiasi boli. Firmele din industria carnii de porc au solicitat de mai multe ori Comisiei Europene sa permita livrarile din Romania in state UE, decizie conditionata de eradicarea pestei porcine fara utilizarea vaccinului. Pentru reluarea livrarilor sunt in discutie solutii precum regionalizarea, respectiv impartirea teritoriului national in zone si permiterea exportului din perimetrele libere de pesta, sau utilizarea sistemului lohn, respectiv folosirea de materie prima din afara Romaniei, astfel incat produsul finit sa poata fi exportat. "Depistarea unui focar de pesta porcina intr-o ferma afecteaza discutiile pe care le avem cu reprezentantii Comisiei Europene pe tema reluarii livrarilor. Acum solutia ar fi lohnul, pentru ca nu poti cere sa fie permis exportul cand ai pesta porcina intr-o ferma", a declarat presedintele Romalimenta, Sorin Minea, citat de Mediafax.Adoptarea sistemului lohn ar nemultumi insa crescatorii, care ar pierde o parte dintre clienti."Negocierile ar putea fi afectate in viitor. Deocamdata este stabilit ca in septembrie sa fie evaluata eficienta vaccinarii si apoi sa discutam si sa vedem cum am putea face", a spus presedintele Patronatului Crescatorilor de Porci din Romania, Gheorghe Caruz.Unul dintre argumentele folosite anterior de reprezentantii firmelor romanesti pentru a convinge CE sa permita reluarea exporturilor era absenta focarelor din ferme, virusul fiind depistat pana in prezent in Romania numai in gospodarii.Autoritatile veterinare si firma Smithfield au confirmat existenta unui focar de pesta porcina la ferma din Cenei, unde circa 21.000 de porci vor fi sacrificati, dupa ce Autoritatea Nationala Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) anuntase, la sfarsitul lunii iunie, ca a fost inchis ultimul focar de pesta. Toate fermele concernului american Smithfield, din Romania, sunt in prezent in carantina, urmand sa fie verificate. "Niciun animal nu poate intra sau iesi din unitate, decat daca este data o derogare din partea Directiei judetene veterinare", a afirmat Nicolae Lazar, director pe probleme de sanatate animala din ANSVSA. Verificarile la fermele Smithfield din Arad au relevat ca unitatile nu au autorizatie sanitar-veterinara, fiind aplicata o amenda de 5.000 de lei firmei americane.Autoritatea Veterinara a inceput in luna decembrie a anului trecut campania de vaccinare impotriva pestei porcine in care sunt incluse atat animalele din gospodarii, cat si cele din ferme, si porcii mistreti. Romania va primi de la CE sase milioane de doze pentru vaccinarea porcilor impotriva pestei, din care un milion de doze pentru gospodariile individuale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.