La Institutul de Medicina Legala “Mina Minovici” (INML) s-a infiintat un laborator in care se poate depista daca o persoana a decedat in urma unei supradoze. Pana in prezent, toxicologii romani puteau doar sa depisteze substanta interzis
La Institutul de Medicina Legala “Mina Minovici” (INML) s-a infiintat un laborator in care se poate depista daca o persoana a decedat in urma unei supradoze. Pana in prezent, toxicologii romani puteau doar sa depisteze substanta interzisa, dar nu puteau sa stabileasca nivelul acesteia in sange, nici momentul cand a fost consumat drogul. Expertii romani spun ca numarul de cazuri letale identificate ca fiind cauzate de o supradoza va creste pentru ca, in acest moment, se poate proba direct cauza.

In parteneriat cu medici toxicologi din Germania, autoritatile romane au reusit sa implementeze, in perioada 2004-2007, trei astfel de laboratoare in Bucuresti, Cluj si Timisoara. Investitia, care a costat aproape doua milioane de euro, a fost finantata din bani de la bugetul de stat si din fonduri Phare.

Ministerul Sanatatii are date eronate
Presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), chestorul-sef Pavel Abraham, ne-a spus ca cifrele legate de cazurile de supradoze letale depind in mod direct de constatarile legistilor. “Potrivit rapoartelor, anual mor sapte consumatori din cauza unor supradoze. Pana acum nu se putea depista cu exactitate cauza decesului. Omul a facut infarct, dar nu se putea stabili daca din cauza unei supradoze. De acum inainte se va putea stabili si in Romania, la fel ca in celelalte state UE, cauza exacta a decesului. Estimez ca vom avea pana in 50 de supradoze letale, ca urmare a consumului de heroina”, a precizat Abraham.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.