Şantierele navale se confrunta cu o criza a fortei de munca, iar solutii imediate nu exista, a declarat, la Constanta, Ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Ministrul a recunoscut ca se pregateste o strategie pro-migratie pentru a nu se bloca cresterea
Şantierele navale se confrunta cu o criza a fortei de munca, iar solutii imediate nu exista, a declarat, la Constanta, Ministrul Muncii, Paul Pacuraru. Ministrul a recunoscut ca se pregateste o strategie pro-migratie pentru a nu se bloca cresterea economica, apelandu-se inclusiv la forta de munca din Africa si Asia. El a afirmat intr-o conferinta de presa ca in urma discutiilor purtate cu reprezentantii Şantierului Naval Constanta si Daewoo Mangalia a constatat ca acestea se confrunta cu o lipsa a fortei de munca de 5.500 de persoane, desi s-a incercat exportarea de personal si din tari precum Ucraina sau China, transmite corespondentul NewsIn. Pacuraru a spus ca, daca in urma cu doi ani Romania se confrunta cu un nivel al somajului ridicat, acum problemele sunt exact opuse. Toate sectoarele de activitate sunt in criza de forta de munca si risca sa blocheze relansarea economica. Ministrul Pacuraru spune insa ca aceeasi problema o au si tarile Uniunii Europene, care au un deficit de personal de 25 de milioane de persoane pe urmatorii 5 ani.

Scoala romaneasca nu satisface nevoile pietei
In opinia lui Paul Pacuraru exista trei resurse importante pentru rezolvarea acestui deficit. Ministrul spune ca planurile de scolarizare si curricula nu corespund cu cerintele de pe piata fortei de munca."Piata cere meserii de care scoala nici macar nu a auzit, precum sudor in CO2", a spus Paul Pacuraru. El a anuntat ca Ministrul Muncii va initia, alaturi de Ministerul Educatiei, o analiza care sa scoata in evidenta domeniile de activitate in care cererea de forta de munca este ridicata si care sa stea la baza reformarii ofertei educationale in raport cu piata.

O alta ar fi indreptarea atentiei catre mediul rural, o resursa care in proportie de pana la 35% nu este suficient exploatata. Astfel , in colaborare, firmele interesate si primariile ar putea sa realizezecentre de formare prin care sa creeze conditiile necesare si sa atraga persoanele care sa fie formate pentru a lucra, inclusiv la Constanta, pe santierele navale.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.