Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca a decis reorganizarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), insa acesta va continua sa functioneze in structura Cancelariei primului-ministru. Departamentul are calitatea de organ de const
Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat ieri ca a decis reorganizarea Departamentului pentru Lupta Antifrauda (DLAF), insa acesta va continua sa functioneze in structura Cancelariei primului-ministru. Departamentul are calitatea de organ de constatare a neregulilor in utilizarea fondurilor UE, conform Codului de Procedura Penala. Departamentul pentru Lupta Antifrauda (DLAF), cu atributii in protejarea intereselor financiare ale Uniunii Europene in Romania si verificarea modului de utilizare a fondurilor acordate de UE, are dreptul sa solicite tuturor institutiilor si autoritatilor publice implicate, precum si persoanelor fizice sau juridice, indiferente daca sunt cu capital de stat sau privat, documentele si informatiile necesare, acestea avand obligatia de a le pune imediat la dispozitie. In cazul unei "imposibilitati temporare" in furnizarea acestora, firmele au obligatia sa raspunda corespunzator si complet in cel mult zece zile de la data solicitarii, cu indicarea motivelor pentru care nu au putut raspunde de indata solicitarilor DLAF. Neindeplinirea acestei obligatii atrage raspunderea penala, administrativa, disciplinara sau civila, se arata in decizia premierului. Angajatii DLAF vor fi salarizati in continuare conform prevederilor legale aplicabile personalului din aparatul de lucru al Guvernului. Pana in luna aprilie, departamentul a functionat in subordinea ministrului delegat pentru controlul programelor cu finantare internationala, post desfiintat odata cu reorganizarea Guvernului. Activitatea departamentului de la Bucuresti a fost apreciata chiar de presedintele Oficiului European de Lupta Antifrauda (OLAF), intr-un interviu acordat cotidianului Dnevik, transmis de AFP. "Romania, care a aderat la UE la 1 ianuarie, odata cu Bulgaria, are 'patru ani avans>> in ceea ce priveste controlul utilizarii fondurilor europene. Romanii au inceput sa se pregateasca mult mai devreme si au facut din buna distribuire a fondurilor europene o prioritate chiar inainte de aderare", a declarat Bruener, reprosand Bulgariei ca nu a facut acelasi lucru.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.