Autoritatile americane pregatesc aliatilor strategici romani o surpriza. Romania ar putea fi exclusa, alaturi de Polonia, din programul "Visa Waiver", ce presupune eliminarea obligativitatii vizelor pentru SUA, deoarece numarul cererilor respinse dep
Autoritatile americane pregatesc aliatilor strategici romani o surpriza. Romania ar putea fi exclusa, alaturi de Polonia, din programul "Visa Waiver", ce presupune eliminarea obligativitatii vizelor pentru SUA, deoarece numarul cererilor respinse depaseste limita de 10% admisa. In vreme ce Varsovia si-a exprimat inca de joi dezamagirea, Bucurestii par inca sa lucreze la o reactie, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, multumindu-se sa recomande romanilor care doresc sa calatoreasca peste Ocean sa solicite eliberarea vizelor in baza unor dosare complete, respectiv sa continue sa paraseasca la timp teritoriul american.
Romania si Polonia ar putea fi excluse din programul american de suspendare a regimului de vize, relateaza cotidianul american International Herald Tribune (IHT) in editia de ieri. Cele doua state nu indeplinesc baremul impus de autoritatile americane, detaliaza publicatia citata, cu mentiunea ca numarul solicitarilor de viza respinse in cazul acestora depaseste limita de 10% prevazuta in proiectul de lege ce propune extinderea programului "Visa Waiver", ridicandu-se la peste 25%. Potrivit statisticilor Departamentului de Stat al SUA pe primele sase luni ale anului curent, puse la dispozitie de biroul senatorului independent Joe Lieberman, care a prezidat negocierile pe marginea definitivarii textului de lege, o serie de tari, intre care Romania, Polonia, Lituania, Letonia, Slovacia si Ungaria nu indeplinesc aceasta conditie. Bucurestii si Varsovia constituie insa un caz aparte deoarece numarul solicitarilor de viza respinse in aceste state depaseste 25%, noteaza IHT. La polul opus, Cehia, Estonia si Coreea de Sud indeplinesc criteriile impuse de SUA pentru calificarea in programul "Visa Waiver", adauga sursa citata. Senatul american a aprobat, joi, forma finala a unui proiect de lege in domeniul securitatii vizand, intre altele, eliminarea obligativitatii vizelor pentru unii aliati apropiati ai SUA, textul urmand sa fie aprobat, ieri, de Camera Reprezentantilor, inainte de a fi trimis presedintelui George W. Bush spre promulgare.
Explicatiile lui Cioroianu
In vreme ce Varsovia a sanctionat, joi, votul din Senatul american, exprimandu-si dezamagirea fata de faptul ca ar putea fi exclusa din programul de eliminare a vizelor pentru SUA, Bucurestii nu par sa scape de tonul aprobator. Contactat, ieri, de Mediafax, ministrul de Externe, Adrian Cioroianu, a confirmat faptul ca Romania nu indeplineste conditiile impuse de SUA pentru admiterea in programul "Visa Waiver", precizand ca rata crescuta a numarului de solicitari de viza respinse reprezinta un dezavantaj in eforturile pentru eliminarea acestora. Nici aderarea la UE nu a ajutat prea mult, potrivit sefului diplomatiei romane, in contextul in care admiterea in spatiul comunitar a coincis cu o perioada de inasprire a masurilor de securitate de catre SUA, ca urmare a atacurilor de la 11 septembrie 2001. Si, totusi, Romania dispune de "un atu", a precizat Cioroianu, conform Mediafax, referindu-se la faptul ca numarul cetatenilor care obtin viza parasesc teritoriul SUA la timp, fara a depasi perioada legala de sedere. Cioroianu a profitat, totodata, de ocazie pentru a recomanda cetatenilor sa acorde mai multa atentie la pregatirea dosarelor, insistand asupra necesitatii ca solicitarile de viza pentru SUA sa fie insotite de o documentatie corecta si completa. Ministrul a precizat, de asemenea, ca deocamdata contractul incheiat cu firma de lobby Dutco Worlwide, in valoare de aproximativ 84.000 de dolari, nu a fost semnat, dar a adaugat ca termenii acestuia au fost stabiliti in urma discutiilor la nivel de experti. Compania nu va lucra numai pentru Romania, ci si pentru celelalte sase state din cadrul "Coalitiei pentru Egalitatea Vizelor" - Cehia, Letonia, Lituania, Polonia, Slovacia si Ungaria, a mai spus ministrul. (A.M.L.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.