Tot mai nationalisti, mai dezamagiti de Uniunea Europeana si mai ingrijorati de problema kurda, turcii au votat ieri in cadrul celor mai importante alegeri legislative din ultima decada. Miza principala - protejarea statului secular.


Tot mai nationalisti, mai dezamagiti de Uniunea Europeana si mai ingrijorati de problema kurda, turcii au votat ieri in cadrul celor mai importante alegeri legislative din ultima decada. Miza principala - protejarea statului secular.


Aproape 42 de milioane de turci cu drept de vot au avut ieri misiunea de a-si alege noul Parlament, intr-un scrutin menit sa rezolve o criza politica ce dureaza de mai multe luni. Pentru ca actualul Legislativ nu a reusit sa convina asupra viitorului presedinte al tarii, seful statului a convocat, conform Constitutiei, alegeri anticipate.


DEZBATEREA. In scrutin se confrunta aceleasi forte care si-au pus bete in roate la alegerea presedintelui. Pe de o parte, formatiunea de guvernamant (Partidul Dreptate si Dezvoltare - AKP), de "extactie" islamica, si de partea cealalta, Partidul Popular Republican (CHP), care considera ca AKP pune in pericol statul laic si militeaza impotriva a ceea ce considera "islamizarea" Turciei sub guvernarea AKP. CHP sustine, printre altele, excluderea din scoli si din viata publica, in general, a simbolurilor religioase, inclusiv a valului islamic. O atitudine similara are Armata, despre care multi turci cred ca se afla la conducerea ostilitatilor electorale, fara sa traga insa vreun foc, dupa cum comenteaza BBC.
Partidul premierului Tayip Recep Erdogan, AKP, se apara de acuzatiile de islamizare a Turciei invocand numeroasele masuri democratice luate la cererea Uniunii Europene, la care Turcia spera sa adere, in ciuda scepticismului celor mai multor state membre. Aceasta atitudine a UE a dus in Turcia la cresterea sentimentului de neincredere fata de blocul comunitar.
Nici un partid nu a cerut explicit suspendarea negocierilor de aderare, insa nationalistii sunt foarte critici fata de ceea ce ei considera a fi atitudinea neobiectiva a Bruxellesului fata de Ankara.  Victorie pentru Erdogan In jurul orei 21:00 (ora Romaniei), posturile de televiziune din Turcia au anuntat victoria clara a formatiunii de guvernamant, AKP. Potrivit rezultatelor estimative citate de AFP, partidul premierului Erdogan a obtinut 47,6% dintre voturi, rezultat care ii confera majoritate absoluta in viitorul Legislativ. AKP ar putea avea parte de 334 dintre cele 550 de fotolii parlamentare. Rezultatul este semnificativ mai bun decat cel obtinut la alegerile din 2002, cand partidul a primit 34% din voturi. Formatiunea de opozitie pro-laica CHP a primit voturile a 18,6% dintre alegatori, pe locul al treilea clasandu-se partidul nationalist (MHP), cu 14,7%.  


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.

9AM recomanda:

Vrei sa fii la curent cu cele mai importante stiri?
Urmareste-ne si pe Facebook

TI-A PLACUT ACEST ARTICOL?

Aboneaza-te la 9AM pentru a primi articole similare.

Sau
Aboneaza-te prin