Nu mai putin, greselile abunda... Cele mai multe provin din vechiul defect al politicienilor - i-as zice national - de a-si lua dorinta drept realitate. De aici si nazuinta presedintelui Traian Basescu de a crea, pe ruinele Partidului Liberal, un par
Nu mai putin, greselile abunda... Cele mai multe provin din vechiul defect al politicienilor - i-as zice national - de a-si lua dorinta drept realitate. De aici si nazuinta presedintelui Traian Basescu de a crea, pe ruinele Partidului Liberal, un partid prezidential, in frunte cu un personaj lipsit de carisma, care el singur s-a definit, in trecut, drept inapt.
Aceasta nazuinta i-a slabit mult pe liberali, fara a pune pe picioare "in persoana" PLD al domnului Stolojan o formatie viabila; e putin probabil ca PLD va atinge la viitoarele alegeri pragul de 5 la suta.
Sa admitem, insa, ca domnul Basescu n-ar fi fost atat de ambitios, multumindu-se cu functia de presedinte "nejucator" al statului, respectand identitatea partidelor Democrat si Liberal. N-am fi avut circul generat de marirea pensiilor... De aceea, unii analisti politici definesc strategia optima a unui partid sau altuia in redobandirea propriei identitati si intarirea statului de drept. Doamna Monica Macovei ar fi, astazi, ministru al Justitiei iar domnul Mihai Razan Ungureanu, ministru de Externe. Aceasta nu l-ar impiedica pe domnul Basescu sa traga uneori de urechi Guvernul - se intampla chiar acum, in Germania. Ca mare exceptie, insa... Dar ceea ce face presedintele Basescu, subminand sistematic pozitia premierului Tariceanu, nu mai este "strategie", ci ofensa la adresa institutiilor fundamentale.
Daca, totusi, presedintele vrea sa se puna in luminile rampei, de ce nu si-ar lega numele de disocierea de capitalismul salbatic, care imparte societatea in bogati si saraci - cu tendinta de crestere - pe deasupra partidelor - si de promovarea oamenilor de valoare. Numai ca acestia continua sa vegeteze nefolositi. Si, sa nu exageram, nici scrutinul uninominal nu va fi "sita" sperata, cata vreme electoratul - masa populatiei - se afla la un nivel cultural mult sub al natiunilor unde votul nominal opereaza intr-adevar ca sita. In conditiile date, s-ar putea ca "uninominalul" sa aduca romanilor doar iluzia ca aleg pe cei mai buni, lasandu-se mai departe manipulati de partide spre o antiselectie din care invingator sa iasa - vorba profesorului Balaceanu Stolnici - "manelisti, sportivi si, de ce nu, una sau mai multe ciocioline romanesti!".
Vrand-nevrand, tot la cultura ne intoarcem si la rolul prea de tot modest al intelectualitatii in noua societate. Si care este partidul cu vocatia de a-l restabili?


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.