Generalul Marin a cerut trecerea in rezerva
Surse oficiale din SRI ne-au precizat ca trecerea in rezerva a generalului Marin s-a facut in urma unei cereri personale pe care acesta i-a adresat-o directorului. Maior a dat curs solicitarii
Generalul Marin a cerut trecerea in rezerva
Surse oficiale din SRI ne-au precizat ca trecerea in rezerva a generalului Marin s-a facut in urma unei cereri personale pe care acesta i-a adresat-o directorului. Maior a dat curs solicitarii si a inaintat propunerea la Cotroceni, pentru ca seful statului sa semneze cele doua decrete. Numai ca, trecerea in rezerva s-a facut in baza articolului 85, aliniatul 1, litera e din Legea 80/1995 privind statutul cadrelor militare. Potrivit articolului respectiv, "Ofiterii, maistrii militari si subofiterii in activitate pot fi trecuti in rezerva sau direct in retragere, dupa caz, in urmatoarele situatii: e) cand, in urma reorganizarii unor unitati si a reducerii unor functii din statele de organizare, nu sunt posibilitati pentru a fi incadrati in alte functii sau unitati, precum si pentru alte motive sau nevoi ale Ministerului Apararii Nationale;" (legea se aplica si in cazul SRI-n.r.).
Se modifica organigrama SRI
Oficial, SRI nu a anuntat public modificarea organigramei functiilor de conducere. Inseamna ca in SRI s-au produs deja modificari in schema de personal, ori generalul Marin a anticipat viitoarele miscari ale directorului SRI si, pentru a nu fi tras pe linie moarta, a preferat sa plece de buna voie, incasand si cateva sute de milioane din soldele compensatorii. Intentia reducerilor functiilor de conducere in SRI a fost anuntata in mai multe randuri de George Maior. Acesta a si prezentat la sedinta CSAT din 28 iunie a.c., o analiza de stadiu si propuneri de implementare a unor elemente ale "Perspectivei Strategice a Serviciului Roman de Informatii". Reorganizarile preconizate sau care au avut loc in SRI s-au accelerat in urma scandalului biletelelor lui Coldea. Daca George Maior isi va duce la bun sfarsit planurile, anul viitor, SRI va fi condus de un director si doi adjuncti si nu cum se inregistreaza in momentul de fata cu un director, un prim adjunct si trei adjuncti. Numai ca si acum e o situatie inedita la conducerea acestui serviciu secret. Il avem pe colonelul Coldea, prim-adjunct repus in functie dupa ce a fost suspendat o perioada, si numai doi adjuncti care isi mai exercita prerogativele dupa trecerea in rezerva a generalului Marin. Este vorba de colonelul George-Viorel Voinescu si generalul locotenent Dumitru Ion Zamfir. Daca Voinescu a ajuns in functie gratie presedintelui Traian Basescu, generalul Zamfir este ultimul mohican din vechea garda a Securitatii, ocupand actuala functie de adjunct al directorului SRI din 1997. Sursele Ziua ne-au precizat ca si generalul Zamfir are zilele numarate in conducerea Serviciului.
Divergente intre Maior si Marin
Sursele noastre din SRI ne-au precizat ca plecarea generalului Marin din Serviciu s-a accelerat ca urmare a divergentelor pe care acesta le-a avut cu directorul SRI dupa declansarea scandalului biletelelor lui Coldea. In momentul declansarii scandalului, ZIUA a lansat o informatie bomba potrivit careia, aparitia biletelelor in presa s-a datorat tocmai unor jocuri interne pe care unii ofiteri din SRI le-au facut pentru a distruge cariera colegilor mai tineri ajunsi in varful ierarhiei si pentru a incerca aruncarea unor banuieli privind folosirea in scopuri politice a Serviciului de catre actualul director.
Aceasta ipoteza ne-a fost intarita si de generalul Aurel Rogojan, fostul sef de cabinet al generalului Iulian Vlad. In senzationalul interviu cu generalul Rogojan pe care Ziarul ZIUA l-a publicat recent, acesta s-a referit si la scandalul biletelelor lui Coldea. Generalul Rogojan (care a lucrat in SRI pana anul trecut, cand a fost trecut in rezerva-n.a.) ne spunea ca nu crede in versiunea disparitiei insemnarilor pe care colonelul Coldea le-a facut pe un petic de hartie. "Intr-o zona de maxima securitate asemenea surprize sunt anticipate. Apoi, sefii de cabinet, secretarii si consilierii "raspund cu capul" si de continutul cosului de gunoi. Sa fim seriosi! In esenta, pentru un profesionist este evidenta incalcarea sfintei treimi a carierei militare, care il obliga si pe ofiterul de informatii sa nu incalce secretul, consemnul misiunii (fisa postului) si regulile de folosire a armei (in cazul nostru, arma este informatia). Este evident ca s-a incalcat cate ceva din toate. Cine si in ce mod, va trebui sa fie stabilit pe baza de fapte si nu pe baza de supozitii", ne declara Aurel Rogojan.
Vor cadea si alte capete
Conflictul dintre directorul SRI si generalul Ionel Marin a iesit la iveala si in urma audierilor care au avut loc la Comisia parlamentara SRI dupa aparitia biletelelor lui Coldea.
In raportul intocmit de aceasta comisie se consemneaza ca, potrivit declaratiilor de la audierea adjunctului directorului SRI, general locotenentul Marin Ionel, prim-adjunctul i-a relatat acestuia ca a prezentat inscrisurile olografe directorului SRI si, din acest moment, nu-si mai aminteste ce s-a intamplat cu ele. In schimb, colonelul Gheorghe Puiu, seful Directiei Securitate interna, a infirmat faptul ca Maior ar fi vazut insemnarile colonelului Coldea, acesta raportandu-i doar continutul. Ca urmare a biletelelor lui Coldea ajunse in posesia liderului PSD Mircea Geoana, in SRI a cazut primul cap. Chiar daca multi se asteptau ca acesta sa fie al colonelului Florian Coldea, iata ca profetiile nu s-au adeverit. Cu toate acestea, potrivit informatiilor noastre, in SRI vor urma si alte treceri in rezerva la nivel inalt. Adjunctul directorului SRI, generalul Dumitru Zamfir, seful Inspectoratului de Contraspionaj al SRI, generalul Ionel Bidireci si seful Inspectoratului pentru Prevenirea si Combaterea Terorismului, generalul Ion Stefanut vor fi trecuti in rezerva si eliberati din functii anul acesta. Plecarea celor trei generali face parte din strategia de innoire a SRI, pe care seful CSAT, presedintele Traian Basescu, urmareste sa o puna in practica la nivelul intregii comunitati de informatii.
In sedinta CSAT din 28 iunie a.c. s-a aprobat strategia de reforma si de reorganizare a SRI, propusa de directorul Serviciului, George Maior (foto), in care se prevede inclusiv "intinerirea" cadrelor de conducere ale SRI, din cadrul Consiliului Director si al Biroului Executiv al Consiliului Director. Pana una alta, colonelul Florin Coldea si-a reintrat in paine. Directorul SRI a decis ca nu mai este cazul ca prim adjunctul sa fie suspendat. Coldea s-a ales in urma scandalului biletelelor doar cu o mustrare si un avertisment.
Notitele prim-adjunctului SRI
Pe 18 aprile a.c., Mircea Geoana, presedintele PSD, l-a acuzat pe Traian Basescu ca a cerut serviciilor de informatii date compromitatoare despre judecatorii Curtii Constitutionale in scop de intimidare si politie politica.
Liderul social-democrat a prezentat atunci presei doua biletele fotocopiate pe o hartie A4 despre care a spus ca ar fi fost scrise de prim adjunctul directorului SRI, Florin Coldea, lucru care s-a dovedit real. Geoana a sustinut ca aceea era dovada prin care Coldea ar fi solicitat cautarea in baza de date a serviciului a unor informatii compromitatoare despre Ion Predescu, Nicolae Cochinescu si Aspazia Cojocaru, judecatori ai CC. Pe copia xerox prezentata nu se regasea insa nici un antet, data sau vreo semnatura a directorului adjunct al SRI. In notele prezentate de Mircea Geoana statea scris: "Ion Predescu - Dosar Fond "X" (urmarire informativa) Dolj (predat CNSAS - P.V. 50975/02.10.2002); Nicolae Cochinescu - Dosar Fond "Y" Penal /Timis predat Procuraturii Militare Timis (P.V. nr. 79/1991); Cojocaru Aspazia (2 file/note legate de Rodica Stanoiu, id in dosare terte) - a fost la CNSAS (se pare Pol. Politica)".
Ionel Marin, un general trecut prin MApN, SPP, MI si SRI
Potrivit CV-ului oficial postat pe site-ul Serviciului Roman de Informatii, Ionel Marin a fost numit adjunct al Directorului Serviciului Roman de Informatii la data de 16 iulie 2001, prin Decretul numarul 624, semnat de Presedintele Romaniei. Anterior, a detinut diferite functii de conducere in Ministerul Apararii Nationale, Serviciul de Protectie si Paza, Ministerul de Interne si Directia Generala de Informatii a Apararii. A absolvit Academia de Inalte Studii Militare, cursuri postuniversitare de specialitate si Colegiul National de Aparare.
A elaborat si publicat lucrari si articole de specialitate in domeniul razboiului informational si managementul serviciilor de informatii. A participat la numeroase seminarii, colocvii si mese rotunde nationale si internationale pe probleme de securitate si aparare nationala. A fost inaintat in gradul de general de brigada in anul 2000. La data de 27 noiembrie 2002, prin Decretul Prezidential nr. 949, a fost avansat la gradul de general de divizie. In anul 2004 a primit gradul de general locotenent. Ieri, Traian Basescu l-a trecut in rezerva fara sa-i mai acorde nici o stea. S-a nascut in localitatea Paunesti, judetul Vrancea. Este casatorit si are trei copii.
Acuzat de reprimarea revolutionarilor
Stejarel Olaru, consilierul primului ministru, declara in urma cu un an ca, potrivit unui document din 1989 al Armatei, generalul Ionel Marin s-a implicat in reprimarea revolutiei din decembrie 1989. Documentul la care facea referire Olaru arata implicarea in reprimarea manifestantilor anticomunisti in decembrie 1989 a general-locotenentului Ionel Marin. Stejarel Olaru sustinea ca este vorba de un document oficial - jurnalul de operatiuni al Comandantului de la acea vreme a Armatei. Istoricul Stejarel Olaru spunea ca in decembrie 1989, adjunctul sefului SRI, generalul Ionel Marin, avea gradul de capitan, si era raspunzator de coordonarea activitatii blindatelor care actionau in centrul Bucurestiului, pentru imprastierea manifestantilor: "Capitanul Marin a fost unul dintre cei implicati in represiunea din acele zile. El raporta din cand in cand generalului Voinea ce rezultate avea". Potrivit lui Olaru, intr-unul din rapoarte, capitanul Marin spune ca a tras zece mii de gloante. In raport nu se mentioneaza daca aceste focuri au fost trase de capitanul Marin personal, de pe TAB-ul in care se afla, sau de toate TAB-urile din acea zona. Acuzatiile aduse de istoricul Stejarel Olaru au fost respinse de reprezentantii SRI.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.